Philips profiteert van zijn beleggingen

Een enkel bedrijfsnieuwtje heeft in de Nederlandse aandelenhandel een sneeuwbaleffect. Want ook ondernemen is bij gebrek aan ondernemen vooral beleggen....

Van onze verslaggever

Neem de fabrikant van chipwafels ASML. Die meldt een fijne order uit Taiwan. Dus stijgt de koers van ASML. En ook die van Philips want dat heeft een fors belang in de voormalige dochter.

De fusie van Seagram met Canal+ en Vivendi legt Philips ook geen windeieren. Philips heeft door de verkoop van dochter Polygram aan Seagram nog een belang in dat bedrijf. Beleggers speculeren op een boekwinst voor Philips door de fusie.

Philips was kortom spekkoper door activiteiten van andere bedrijven. Het bedrijf steeg 5,97 procent ofwel 3,10 euro naar 55,00. Dat betekende 4,96 punten voor de AEX. ASML steeg overigens net iets harder. Dat boekte 8,21 procent ofwel 3,37 euro winst op 44,42.

De AEX sloot met 4,81 punten winst op 682,00. De index voor kleinere, vooral binnenlandse fondsen sloot 5,84 punten hoger op 651,26.

Met de winst van 0,71 procent liep de AEX mee in de Europese stroom. De Britse FTSE steeg 0,47 procent, de Duitse DAX 0,50 en de Franse CAC40 0,98.

Verzekeraar Aegon was de grote verliezer in Amsterdam. Collegaverzekeraar ING kondigt aan het 6,6 procentsbelang in Aegon te verkopen. De 88,7 miljoen aandelen moeten circa 3,5 miljard euro opbrengen. De Vereniging Aegon dat 35 procent van de aandelen in de verzekeraar heeft, koopt de helft van het ING-pakket. Beleggers vrezen echter de golf aandelen die de markt kan overspoelen. De koers van de aandelen Aegon zakte 3,41 procent ofwel 1,33 euro naar 37,70. Volgens een handelaar is dit juist een goed moment om Aegon aan te schaffen. 'De koers zakt nu iets weg. Een goed moment om in te stappen ', aldus een handelaar. ING steeg slechts 0,11 procent naar 65,82 euro.

Libertel profiteerde van het akkoord met de overheid. De telefoonmaatschappij kan voor 225 overheidsinstellingen de verbindingen gaan verzorgen. Libertel steeg 5,50 procent naar 17,25 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden