Philips in de clinch met Amerikaanse keuringsdienst over defibrillator

Philips heeft opnieuw problemen met autoriteiten in de Verenigde Staten over het productieproces van defibrillatoren. Hoewel de kwaliteit van de producten niet in het geding is, vond de medische toezichthouder FDA wel onvolkomendheden bij de productie. De precieze aard van het probleem is niet bekend.

Een Philips-defibrilator in 2006. Beeld anp
Een Philips-defibrilator in 2006.Beeld anp

In 2014 moest Philips tijdelijk een fabriek in Cleveland sluiten waar medische scanners worden gemaakt toen de FDA haar zorgen uitte over de kwaliteit van de productie.

'We bespreken momenteel een civiele zaak met het Amerikaanse ministerie van Justitie dat namens de FDA spreekt', aldus Philips' bestuursvoorzitter Frans van Houten. Hij gaat ervan uit dat de kwestie 'betekenisvolle gevolgen' zal hebben voor de bedrijfsvoering bij het betreffende onderdeel. Volgens de CEO gaan de besprekingen over bevindingen van de FDA in en voor 2015.

Een woordvoerder zegt dat Philips 'geen tweede Cleveland' verwacht omdat de productieprocessen aanzienlijk zouden zijn verbeterd. Het incident in 2014 was een klap waarvan het bedrijf nog steeds niet is hersteld.

Kwartaalcijfers

Philips maakte het nieuws bekend tijdens de presentatie van de recentste kwartaalcijfers. De aandelen van het bedrijf daalden sterk in waarde na de bekendmaking.

Van Houten zei dat hij geen groot effect voorziet op de resultaten in 2017, ook gezien het beperkte aandeel dat defibrillatoren hebben in de totale omzet. De globale verkoopcijfers van de Philips' defibrillatoren komen volgens de CEO neer op zo'n 300 miljoen euro per jaar, tegenover de totale jaarlijkse inkomsten van 24,5 miljard euro.

Philips' nettowinst steeg in het vierde kwartaal naar 640 miljoen euro, waar een jaar eerder een nettoverlies van 39 miljoen euro was gemeld. De totale kwartaalinkomsten stegen met 3 procent naar 7,2 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. Met name de technologie voor de gezondheidssector presteerde sterk. Volgens Van Houten lukte het Philips om in 2016 'een leider in gezondheidstechnologie' te worden, waarbij hij verwees naar Philips Lighting. Die verzelfstandigde lichtdivisie kampt echter nog altijd met dalende verkopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden