Philips houdt aanstormende recessie buiten de poorten

Philips lijkt kundig langs de naderende economische depressie te laveren. Het elektronicaconcern maakte maandag tweedekwartaalcijfers bekend die aanzienlijk beter waren dan verwacht....

Van onze verslaggever

Vooral de lichttak doet het goed: hier steeg de omzet met 19 procent, onder meer dankzij de overname van de Amerikaanse lampenproducent Genlyte, dat lampen voor de professionele markt produceert. Ook verkocht Philips veel energiezuinige lampen.

De gezondheidsdivisie Healthcare heeft nog altijd te lijden onder bezuinigingen op de Amerikaanse gezondheidszorg. Het bedrijfsresultaat daalde hier van 218 miljoen naar 195 miljoen dollar.

De nettowinst kwam in het tweede kwartaal uit op 413 miljoen euro, terwijl de verwachtingen rond de 200 miljoen schommelden. De positieve cijfers leidden maandag tot een run op aandelen van het elektronicaconcern, dat zijn beurswaarde met ruim 6 procent zag toenemen. Het beursjaar was tot nu toe slecht verlopen voor Philips: het aandeel had tot vandaag 34 procent verloren, tegen een daling van 24 procent voor de AEX-index.

Analist Eric de Graaf van Petercam stelt naar aanleiding van de resultaten dat de jongste cijfers de zorg wegnemen dat het elektronicaconcern de komende tijd in de problemen zal raken.

Philips belooft ook werk te maken van recyclingsprogramma’s voor afgedankte producten. Er komen onder meer ‘proefprojecten voor vrijwillige teruggave’ van oude elektronica in India, Brazilië en Argentinië. Het concern zegt hiermee ervaring te willen opdoen voor een solide inzamelingssysteem. In Europa, de VS en Japan belooft het concern zich meer in te spannen voor recycling. Philips lag onder vuur van onder meer Greenpeace wegens het ontbreken van zo’n programma.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden