Philips heeft zichzelf opnieuw uitgevonden
Philips is dood, leve Philips. 2007 kan worden beschouwd als het jaar waarin het elektronicaconcern de transformatie naar een nieuw soort bedrijf met succes heeft afgerond....
Enkele decennia geleden was Philips een manusje van alles: het ontwikkelde nieuwe technologieën zoals de cd-speler en de Senseo-koffiemachine, maakte onderdelen voor elektronische apparatuur en huishoudelijke apparaten en verkocht die apparaten vervolgens met wisselend succes.
Het gebrek aan focus leidde tot sterk schommelende resultaten bij de diverse bedrijfsonderdelen, met name bij de halfgeleiderdivisie. Dat was voor topman Kleisterlee reden de chipdivisie en een producent van lcd-schermen te verkopen.
Met het geld dat die verkoop opleverde, kon een ‘nieuwe’ onderneming worden gecreëerd, met een duidelijker focus en een verminderde afhankelijkheid van economische nukken. Kleisterlee bouwde drie nieuwe pijlers: gezondheidszorg, licht en ‘consumer lifestyle’, een clustering van de voormalige divisies huishoudelijke apparaten en consumentenelektronica.
Vooral het onderdeel gezondheidszorg, verwacht Philips, zal de komende jaren flink kunnen groeien, dankzij onder meer de vergrijzende bevolking in het Westen en in China. De lichtdivisie kan een nieuwe impuls krijgen door de komst van energiezuinige led-verlichting. Led-lampen zijn ongeveer tien keer zuiniger dan spaarlampen en kunnen zich dankzij de stijgende energieprijzen verheugen in een toenemende afzet.
Met het geld dat Philips in kas had, zijn in 2007 de Amerikaanse producent van armaturen Genlyte gekocht, en Respironics, dat apparatuur levert voor mensen die lijden aan de slaapziekte apneu. Beide investeringen behoren tot de grootste in de geschiedenis van Philips en markeren daarmee de richting waarin het concern zich begeeft.
Doordat in het tweede kwartaal al het geld is uitgegeven – Philips koopt ook nog eens voor 5 miljard euro aan eigen aandelen – zullen dit jaar waarschijnlijk geen grote acquisities meer worden gedaan, zegt financiële topman Pierre-Jean Sivignon.
Sivignon denkt niet dat de dreigende economische recessie in de Verenigde Staten van invloed is op de resultaten van de nieuwe Amerikaanse telgen Genlyte en Respironics. ‘De markt van apparatuur voor apneupatiënten groeit al jaren snel. Dat blijft zo, onafhankelijk van de economische situatie. Als iemand moet kiezen tussen een nieuwe televisie en zijn gezondheid, kiest hij voor het laatste’, zegt Sivignon. ‘Bovendien blijkt dat apneu onder meer tot ernstige hartproblemen kan leiden, als het niet behandeld wordt. De bestrijding van hartkwalen is vele malen duurder, dus de Amerikaanse overheid en zorgverzekeraars zullen daarom kiezen voor de aanpak van apneu.’
Een steeds groter deel van de omzet komt uit opkomende markten als China, India en Brazilië. Met name de groeiende Chinese middenklasse koopt producten van Philips, zegt Sivignon. Bijna een kwart van de omzet van consumentenproducten wordt in deze regio’s behaald. Eenderde van de totale omzet van Philips komt van opkomende markten.
Daarmee denkt het elektronicaconcern voldoende ingedekt te zijn tegen de mogelijke gevolgen van een Amerikaanse recessie. Niettemin waagt de concernleiding zich niet aan een omzetprognose voor 2008.