Philips geeft winstwaarschuwing

Philips is overvallen door een ‘ongekend snelle afname’ van de vraag naar zijn producten. Het concern, dat onlangs al een reorganisatie aankondigde voor zijn gezondheidsdivisie, lijdt nu ook onder een forse omzetdaling bij de consumenten- en lichttak.

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

De geplande verdubbeling van het bedrijfsresultaat ten opzichte van vorig jaar zal daarom niet in 2010 worden bereikt, meldde Philips donderdag.

De problemen bij het onderdeel Lighting zijn volgens een woordvoerder onder meer te herleiden tot een wereldwijde teruggang in de bouw en de grote problemen waarin de auto-industrie verkeert. Philips is een van de grootste producenten ter wereld van autoverlichting. De vraag hiernaar is de afgelopen weken ingestort.

Onduidelijk
Bij Consumer Lifestyle, waar consumentenelektronica wordt geproduceerd, nemen de verkopen af doordat winkeliers hun voorraden niet meer aanvullen. Vooral deze laatste ontwikkeling toonde de afgelopen weken een zorgwekkende versnelling, aldus Philips. De omzet zal in het laatste kwartaal mogelijk 35 procent lager zijn dan een jaar geleden.

Het concern zegt nog steeds te streven naar een verdubbeling van de resultaten, maar wil daar geen datum meer aan koppelen: ‘De macro-economische situatie is te onduidelijk om daar nu uitspraken over te kunnen doen.’

Voor de derde tak Healthcare, kondigde Philips vorige week al een herstructurering aan. Wereld wijd worden bij dit onderdeel 1.600 banen geschrapt, waarvan 340 in Nederland.

De medische divisie merkt vooral een teruggang in de koop van grote medische apparaten, zoals mri-scanners, in de Verenigde Staten, waar ziekenhuizen moeite hebben de financiering voor deze dure apparaten rond te krijgen. Volgens Philips is de situatie bij Healthcare de afgelopen week niet wezenlijk veranderd.

Verlies
De problemen bij Philips leiden niet tot een nieuwe ontslaggolf, aldus de woordvoerder, al kunnen de aangekondigde ingrepen wel versneld worden uitgevoerd. ‘Maar in welke vorm dat gebeurt, is nu nog niet te zeggen.’

Philips zal in het vierde kwartaal voor het eerst sinds 2003 een verlies noteren, onder meer door afwaarderingen ter waarde van 250 tot 300 miljoen op chipfabrikant NXP, waarin Philips een belang heeft van 20 procent. Het concern ontkent dat NXP daarmee volledig is afgeschreven: ‘Er staat nog 205 tot 305 miljoen aan boekwaarde die we verwachten te handhaven.’

Bij beeldschermfabrikant LG wordt in totaal 640 miljoen afgeschreven. De correctie is noodzakelijk omdat de beurswaarde van LG eind november 55 procent onder de boekwaarde stond.

Chips
De problemen bij Philips hadden nog groter kunnen zijn als het concern zich de afgelopen jaren niet had ontdaan van flinke belangen in de chip- en halfgeleiderindustrie. Zo bouwde het concern een belang in de Taiwanese chipmaker TSMC af.

De chipindustrie heeft de beurswaarde de afgelopen maanden bijna letterlijk in rook zien opgaan. Philips ontspringt daardoor deels de dans. ‘We zijn nu een stuk minder gevoelig voor economische schommelingen’, aldus de woordvoerder.

Topman Gerard Kleisterlee kondigde donderdag onder meer een wijziging van het bonusstelsel aan. Vanaf nu zal niet alleen maar gekeken worden naar de absolute omzet- en winstdoelen, maar vormt de prestatie van het merk ten opzichte concurrenten de belangrijkste drijfveer om bonussen uit te delen.

‘Als we het beter doen, dan betalen we een bonus. Anders niet’, zegt de woordvoerder, die benadrukt dat het gaat om de premie voor managers en niet voor bestuurders. Vorig jaar ontstond tijdens de jaarvergadering ophef over het bonusbeleid van Philips. Begin dit jaar stemden aandeelhouders een beloningspakket voor de top weg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden