Philips doet dochter Origin over aan Atos

Philips verkoopt zijn kwakkelende IT-dochter Origin aan het Franse automatiseringsbedrijf Atos voor tenminste 2,6 miljard euro (5,7 miljard gulden) in aandelen....

Analisten spreken van 'een grote opluchting.' Sinds februari staat Origin in de etalage. De verkoop is goed nieuws voor het elektronicaconcern uit Eindhoven. Het aandeel Philips steeg met 2,5 procent naar 54,95 euro. De handel in het aan de Parijse beurs genoteerde Atos werd voor de aankondiging van de overname gestaakt.

Door de overname ontstaat onder de naam Atos Origin een automatiseringsbedrijf dat met 27 duizend mensen actief is in dertig landen. De gezamenlijke omzet van de combinatie over 1999 bedroeg 2,8 miljard euro.

Het nieuwe bedrijf wordt geregistreerd in Parijs maar krijgt zijn hoofdkantoor in Amsterdam. De Franse topman B. Bourigeaud wordt de bestuursvoorzitter van Atos Origin en zal daarvoor naar Nederland verhuizen. De overige zes zetels in de raad van bestuur worden gelijkelijk over de fusiepartners verdeeld.

Origin kampt met tegenvallende resultaten. Atos moet nu gaan doen waar Philips de afgelopen jaren niet in geslaagd is: het rendement van de automatiseerder verbeteren. Bourigeaud: 'Binnen twee jaar verhogen we de marges van vier naar tien procent'.

Daarvoor wil Bourigeaud de minder rendabele 10 procent van het nieuwe bedrijf van de hand doen. De Franse topman verzekerde maandag dat daarbij geen ontslagen zullen vallen. Integendeel. 'Personeel is de belangrijkste factor voor het slagen van een onderneming. We zullen alles doen om onze mensen gelukkig te maken', aldus de Fransman.

Voor de originals, zoals de Origin-medewerkers zichzelf graag noemen, betekent dit dat ze eindelijk voor een echte optieregeling in aanmerking zullen komen. Die moest Origin de afgelopen jaren missen, omdat Philips de automatiseerder steeds maar niet naar de beurs bracht. 'Daardoor zijn een hoop mensen weggelopen', aldus een analist.

Philips krijgt betaald in 21,5 miljoen nieuw uit te geven stukken en krijgt na de overname een minderheidsaandeel van 48,9 procent in het nieuwe bedrijf. Binnen twee jaar moet dat worden teruggebracht tot 35 procent.

Philips wordt de grootste klant van Atos Origin, goed voor 24 procent van de omzet. Ook mag het concern drie van de acht commissarissen aanstellen. Daarnaast krijgt Philips, op voorwaarde dat Atos Origin het op de beurs goed doet, het recht om twee keer een aantal nieuwe aandelen te kopen in het nieuwe bedrijf. De constructie getuigt van optimisme. Alleen als de beurswaarde van Atos Origin binnen 32 maanden 100 procent stijgt, kan Philips 1,9 miljard gulden extra cashen. De overname van Origin moet wat dat betreft een ommekeer teweeg brengen; Atos heeft sinds het begin van dit jaar een kwart van zijn beurswaarde verloren.

Om kapitaal te vergaren zal Atos Origin binnen anderhalf jaar opnieuw met de uitgifte van nieuwe aandelen komen, zei financieel directeur J. Hommen van Philips. Deze emissie zal plaatsvinden aan de Amsterdamse beurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden