Philips denkt voor het eerst de Boonsta-norm te halen

Philips lijkt op weg naar een recordjaar. In het eerste kwartaal steeg de nettowinst tot 1140 miljoen euro, tegenover 469 miljoen een jaar eerder....

Het bedrijfsresultaat (winst voor afschrijvingen, belastingen en rente) steeg tot 1,15 miljard euro, tweehonderd miljoen meer dan in het vergelijkbare kwartaal in 1999 toen ook nog eens 169 miljoen euro aan eenmalige inkomsten werd geboekt.

Vrijwel alle onderdelen presteerden beter. 'Het belangrijkste signaal is dat het management het bedrijf goed op orde heeft', zegt analist Steven Vrolijk van ING Barings. 'Bovendien zien de markten waarin Philips opereert er goed uit.'

Op de Amsterdamse beurs sloot het elektronicabedrijf 9,2 procent hoger op 45,90 euro. Dat kwam niet alleen door de mooie cijfers, maar ook door de aankondiging dat Philips 1,7 miljard euro uittrekt om het aantal aandelen met 3 procent te verminderen. Alleen al daardoor zou de theoretische waarde per aandeel stijgen met 1,26 euro.

Niet alleen de winststijging in het traditioneel tamme eerste kwartaal was opmerkelijk, ook de omzetstijging. De groei van de verkopen (gecorrigeerd voor valutaveranderingen en acquisities) bedroeg 11 procent. Vooral de divisies halfgeleiders en componenten vielen op door omzetgroei van 23 respectievelijk 20 procent.

Historisch lage voorraden droegen ertoe bij dat Philips 25,1 procent rendement op bedrijfskapitaal kon optekenen. Dit was ruim hoger dan de 24 procent die Boonstra bij zijn aantreden verhief tot voornaamste financiële doelstelling. Tot nu toe was die norm voor Philips onbereikbaar. Nooit presenteerde Boonstra een jaarrekening die ook maar in de buurt kwam van zijn eigen norm.

Financieel bestuurder Hommen liet gisteren doorschemeren dat het er dit jaar misschien inzit. 'We zullen ons best doen om het dit jaar te halen', zei hij, zonder uit te wijden over de kunststukjes die hij daartoe zal moeten uithalen.

Hommen maakte een sneer naar de financiële wereld die Philips onvoldoende zou belonen voor de resultaatsverbeteringen. 'De beurskoers is ondergewaardeerd' zei hij.

De grootste verrassingen kwamen van de divisies halfgeleiders, componenten en licht die veel beter presteerden dan analisten hadden verwacht.

De divisie halfgeleiders profiteerde van de enorme opleving van de chipindustrie. De vraag naar chips voor zaktelefoons en digitale consumentenproducten overtreft inmiddels het aanbod. Dit leidde er onder andere toe dat de prijsval van chips vrijwel tot staan kwam. De divisie componenten had baat bij de sterke vraag naar beeldschermen, vooral voor zaktelefoons en handcomputers. De lichtdivisie boekte ondanks een stabiele omzet een hogere winst.

De zaktelefoondivisie wist een gezond winstje te boeken, in vergelijking met een bijzonder ongezond verlies in de eerste drie maanden van 1999. Philips hoopt dit jaar 18 miljoen gsm-telefoons te verkopen, twee keer zoveel als vorig jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden