Philips brengt lichtdivisie op 27 mei naar de beurs

Philips Lighting, de verzelfstandigde lichtdivisie van Philips, gaat op vrijdag 27 mei naar de beurs in Amsterdam. Dat werd maandag bekendgemaakt.

Redactie en ANP
null Beeld Philips
Beeld Philips

De bandbreedte voor de prijs waarvoor Lighting naar Damrak wordt gebracht is tussen de 18,50 en 22,50 euro per aandeel. Dat geeft Lighting een marktwaarde van zo'n 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro. In totaal worden er 37,5 miljoen aandelen op het Damrak geplaatst, een kwart van het totaal. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Philips wil zich geheel toeleggen op gezondheidstechnologie en splitst daarom de verlichtingstak af. Eerder werd al bekend dat minstens een kwart van de aandelen aangeboden aan institutionele investeerders en particulieren. Het meerderheidsbelang dat Philips in eerste instantie houdt, wordt de komende jaren volledig afgebouwd.

Philips Lighting heeft zijn hoofdkantoor in Eindhoven en boekte in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro.

Pijnloos afscheid van lichtdivisie

98 procent van de aandeelhouders van Philips stemde tijdens de aandeelhoudersvergadering in met de afsplitsing van de lichtdivisie. 'De lampenfabriek was de startmotor. Die is niet meer nodig, want de motor draait.' (+)

Onderhandse verkoop

Eerder werd al bekend dat Philips voor juli naar de beurs zou gaan, te beginnen met minstens 25 procent van de aandelen. Hoe lang het duurt voordat de overige 75 procent op de beurs wordt verkocht, is nog niet duidelijk. Bestuursvoorzitter Frans van Houten van Philips zei begin deze maand dat dat 'minstens een jaar' zal duren, 'misschien wel twee of drie jaar. Of langer.' Het tempo hangt vooral af van de markt, dus van het beursklimaat.

Maar de beursgang staat nog steeds niet voor de volle 100 procent vast. Het afgelopen halfjaar heeft Philips tegelijkertijd twee manieren voorbereid om het bedrijf van de hand te doen: een onderhandse verkoop en een beursgang. Die onderhandse verkoop lijkt mislukt. Philips heeft nooit officieel bekendgemaakt wie er een bieding op het bedrijf hadden gedaan, maar uit tal van mediapublicaties blijkt dat het ging om vier investeringsmaatschappijen: Apollo uit de VS, een consortium van het Amerikaanse Blackstone en Onex uit Canada, het Britse Melrose, en het Chinese GO Capital. Kennelijk waren hun biedingen niet voldoende om af te zien van een beursgang. Maar Van Houten weigerde uit te sluiten dat het bedrijf alsnog onderhands wordt verkocht. 'De trein van de beursgang is vertrokken en we zijn vol vertrouwen dat hij ook zal aankomen', ontliep hij de vraag tot viermaal toe.

Het Philips-logo op het hoofdkantoor in Amsterdam. Beeld reuters
Het Philips-logo op het hoofdkantoor in Amsterdam.Beeld reuters

Beursgang beter

Van Houten zei dat de beursgang en de onderhandse verkoop tegen elkaar waren afgewogen op drie punten: de opbrengt (value), problemen (complexity) en hoe Lighting een goede start te geven (good house). Op alledrie de punten, zegt hij, was een beursgang beter dan onderhandse verkoop.

Dat een beursgang ettelijke jaren zal vergen, wordt door veel analisten als een nadeel gezien, omdat het langer duurt voordat Philips over de miljardenopbrengst kan beschikken. Van Houten ziet dat niet zo. 'Deze aanpak garandeert dat we onszelf niet in korte tijd overeten', zei hij. De opbrengst zal worden gebruikt voor investeringen in Philips Healthcare, maar een deel zal ook ten goede komen aan de aandeelhouders van Philips.

Wereldmarktleider, ook na de hoogtijdagen van de gloeilamp

In het tijdperk van de LED loopt Philips nog steeds voorop als het gaat om verlichting. Tegenwoordig voorziet de 'lampen-fabriek uit het zuiden des lands' zelfs complete steden en snelwegnetwerken van verlichting. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden