Philips boekt verlies van 100 miljoen euro

Philips heeft in het derde kwartaal een nettoverlies van 103 miljoen euro geleden. Het elektronicabedrijf nam een grote last vanwege de patentboete die het onlangs kreeg en hield last van moeilijke marktomstandigheden in onder meer China en Rusland.

Redactie
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Beeld AFP
Het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam.Beeld AFP

Philips meldde maandag een omzet van 5,5 miljard euro over het derde kwartaal, tegen 5,6 miljard euro een jaar eerder. Het bedrijfsresultaat (ebita) kwam door de voorziening voor de boete en kosten van de reorganisatie en overnames uit op 7 miljoen euro negatief. Geschoond voor die eenmalige kosten resteerde een resultaat van 536 miljoen euro.

Topman Frans van Houten zei ontevreden te zijn over de resultaten in het derde kwartaal. Hij verwacht wel dat de 'tegenwind' voor Philips de komende tijd afneemt. Hij herhaalde de verwachting dat het aangepaste bedrijfsresultaat in de tweede helft van het jaar iets lager zal zijn dan in de tweede helft van 2013.

'Behoorlijk dramatisch'

Philips heeft de vraag in China dit jaar 'behoorlijk dramatisch' zien vertragen, zei van Houten in een toelichting. Het bedrijf heeft daar last van de afzwakkende economische groei en van vertraging in de bouwsector. Daarnaast zorgen de strenge regels voor aanbesteding, die zijn bedoeld om corruptie te bestrijden, voor terughoudendheid in de markt. Van Houten verwacht dat de situatie in China in 2015 'geleidelijk' verbetert.

In Rusland speelt de enorme terugval van de economie Philips parten. De Russische economie wordt hard geraakt door alle onrust die is ontstaan door het conflict met Oekraïne en door de sancties die daarom tegen het land zijn ingevoerd.

Topman van Philips Frans van Houten. Beeld EPA
Topman van Philips Frans van Houten.Beeld EPA

Schadevergoeding

Philips zag de omzet bij de divisies Healthcare en Ligthing met 1 procent dalen. De opbrengsten van Consumer Lifestyle namen met 2 procent toe. Het concern maakte vorige maand bekend de verlichtingsdivisie te verzelfstandigen en de andere twee divisies samen te voegen in een bedrijf dat zich vooral richt op gezondheid. De afsplitsing van Lighting zal 1 tot 1,5 jaar in beslag nemen, liet Philips maandag weten.

Philips werd onlangs door een Amerikaanse rechtbank verplicht een schadevergoeding van 466 miljoen dollar te betalen aan het Amerikaanse bedrijf Masimo, vanwege het schenden van patenten bij medische technologie. Het bedrijf gaat tegen die boete in beroep, maar nam het bedrag van omgerekend 366 miljoen euro afgelopen kwartaal wel als voorziening op in de boeken.

AEX

De tegenvallende kwartaalcijfers van Philips drukten vanochtend op de AEX-index. De hoofdindex van Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent lager op 385,18 punten. Philips zakte meer dan 3 procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden