Philips bedroog aandeelhouders van Superclub

Philips heeft van de Belgische rechter een gevoelige tik op de vingers gekregen. De rechtbank in Mechelen oordeelde dat het elektronicaconcern de minderheidsaandeelhouders in de Belgische videoketen Superclub heeft misleid....

Van onze correspondent

Geert-Jan Bogaerts

BRUSSEL

Onduidelijk is nog hoeveel het vonnis Philips in totaal gaat kosten. De Belgische krant Financieel-Economische Tijd schat de totale schade op 150 miljoen frank (8,1 miljoen gulden). Die kan echter nog wel oplopen als ook andere aandeelhouders zich als gedupeerden melden. Volgens een Philips-woordvoerder ligt het bedrag echter lager. Belangrijker dan de financiële schade is echter de klap voor het prestige van Philips.

Philips bood de minderheidsaandeelhouders in 1991 220 frank per aandeel. Op hetzelfde moment was het Nederlandse concern echter al met grootaandeelhouder en oprichter Maurits de Prins van Superclub een prijs van 2500 frank per aandeel overeengekomen. Philips had bij zijn openbare bod niet gezegd dat het al een controlerend belang had verworven.

De rechter oordeelt nu dat Philips in februari 1991, toen het zijn openbare bod deed, al had moeten melden dat het de meerderheid had. Philips dient nu het verschil tussen 2500 en 220 frank (2280 frank) alsnog te voldoen, vermeerderd met rente over de zeven jaar sinds 1991.

Philips wilde gisteren geen commentaar leveren op de uitspraak. Het concern gaat in hoger beroep en wil niets over de zaak zeggen zolang deze onder de rechter is. De voormalige Superclub-bestuurder John McGowan had eveneens een schadevergoeding geclaimd. Zijn eis werd echter afgewezen.

Het vonnis betekent een nieuwe deuk in het prestige van Philips, dat door de Superclub-affaire al veel publicitaire schade heeft opgelopen. Het bedrijf werd er in 1991 toe verleid om in Superclub te stappen door toedoen van Maurits de Prins, de oprichter. De Prins slaagde er met mooie verhalen over videoverhuur-automaten in om het vertrouwen te winnen van de hele toenmalige Philipstop, inclusief Jan Timmer.

Superclub bleek echter al snel een bodemloze put. Het onvermogen om orde op zaken te stellen kostte zowat de hele top van Philips-België de kop. De Prins zelf vond dat de slechte gang van zaken grotendeels aan Philips te wijten was. Hij sleepte Philips in de VS voor de rechter op beschuldiging van fraude, bedrog, samenzwering en misbruik van vertrouwen. Hij claimde drie miljard dollar van het Nederlandse bedrijf. Philips voelde zich kennelijk zo in het nauw gedreven dat het ruim een jaar geleden tot ieders verrassing akkoord ging met een minnelijke schikking met De Prins.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden