PGGM investeert pensioengeld in Duits windpark

Pensioenbelegger PGGM wordt voor ruim een kwart eigenaar van het Duitse offshorewindpark Baltic2 dat met tachtig windturbines stroom gaat opwekken voor 340 duizend huishoudens. Het fonds staat daarnaast open voor investeringen in het eerste nieuwe windpark voor de Nederlandse kust bij Borssele maar 'moet die beslissing nog nemen', zegt investment-director infrastructuur van PGGM Dennis van Alphen.

Beeld ANP

PGGM is de tweede grote pensioenbeheerder die openlijk belangstelling toont voor de financiering van de windparken voor de Nederlandse kust. Na een aanvankelijke afwijzing zei ook APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland, afgelopen maart te overwegen om 'enkele honderden miljoenen' te steken in windpark Borssele waarvoor de aanbesteding in oktober wordt geopend.

Hoeveel PGGM betaalt voor zijn aandeel in Baltic2 is niet bekendgemaakt. De totale waarde van de investeringen van het pensioenfonds in offshorewindparken is nu tussen de 250 en 300 miljoen euro. Sinds vier jaar neemt PGGM ook deel in een windpark voor de Ierse kust.

Het Duitse windpark levert nu al stroom en wordt deze zomer volledig operationeel. De financiële risico's voor de Duitse investering zijn vergelijkbaar met die voor de nieuwe Nederlandse windparken, zegt Van Alphen.

Vaste prijs

Voor de stroom uit Baltic 2 garandeert de Duitse overheid ongeveer elf jaar een vaste prijs. In de daaropvolgende negen jaar geldt een minimumprijs als de elektriciteit tegen markttarieven wordt verkocht. Voor de Nederlandse windparken geldt een garantieprijs voor vijftien jaar, maar wordt de hoogte daarvan bepaald door de laagste inschrijver.

PGGM belegt voornamelijk vermogen van het Pensioenfonds voor zorg en welzijn PFZW. Dat wil zijn aandeel 'bewuste' investeringen verhogen van 3 procent vorig jaar naar 12 procent in 2020. Naast investeringen in duurzame energie komen ook projecten voor voedselzekerheid, beperking van waterschaarste en verbetering van de gezondheidszorg in aanmerking.

Het beheerd vermogen van PGGM is ongeveer 200 miljard euro. Over het afstoten van beleggingen in fossiele energiebedrijven is nog geen beslissing genomen, zegt de woordvoerder. 'Maar we verwachten dat pensioenfonds PFZW daar in de loop van het jaar wel mededelingen over zal doen.'

PGGM heeft volgens hem een voorkeur voor financieel rendabele projecten die direct bijdragen aan de oplossing van een maatschappelijk probleem. 'Deze windparken zijn daarvan een goed voorbeeld.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden