Personeel Wal-Mart China richt bond op

In China hebben medewerkers van de Amerikaanse detailhandelsketen Wal-Mart een vakbondsorganisatie opgericht. De oprichting is opmerkelijk omdat Wal-Mart deelname van zijn werknemers aan vakbondsorganisaties stelselmatig tegenwerkt....

AP/Reuters

Wal-Mart is sinds 1996 actief in China, waar het zestig winkels heeft met bijna dertigduizend medewerkers. Werknemers van een vestiging in Quanzhou, gelegen in het zuidoosten van het land, stemden zaterdag voor de oprichting van de eerste vakbondsorganisatie.

Leidinggevenden van het Amerikaanse supermarktconcern zeggen niet op de hoogte te zijn van deze stemming. Wal-Mart heeft in China iedere toenadering door een vakbond tot nu toe van de hand gewezen.

Maar Guo Wencai, werkzaam bij de All China Federation of Trade Unions (ACFTU), de enige toegelaten vakbond in het communistische China, zei woensdag dat het uiteindelijke doel is om alle Wal-Mart medewerkers lid te maken van een werknemersorganisatie

‘De oprichting van de vakbond voor Wal-Mart-personeel in Quanzhou is pas het begin’, zegt Guo. ‘Het is ons doel dat elke werknemer van Wal-Mart zich aansluit bij een werknemersorganisatie. Dit is niet alleen in het economisch belang van de medewerkers, maar heeft bovendien te maken met de politieke, culturele en democratische rechten van de werknemer.’

Tot dusver heeft Wal-Mart de oprichting van vakbonden voor al zijn internationale vestigingen weten tegen te houden. ‘We luisteren altijd goed naar de behoeften van onze werknemers’, vindt Wal-Mart. ‘Daarom hebben we geen bemoeienis van een officiële vakbond nodig’, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

Maar volgens Guo is dit niet het geval. ‘Zelfs als niemand er om vraagt, dan nog moet er altijd een vakbond zijn.’ De vakbond begint een publiciteitscampagne om de werknemers van Wal-Mart te stimuleren zich aan te sluiten.

China heeft buitenlandse bedrijven al eerder gedreigd met juridische stappen wanneer deze geen vakbond toelaten. Volgens de Beijing Daily heeft op dit moment slechts een kwart van de 150 duizend buitenlandse bedrijven in China een vakbond toegelaten.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden