Personeel overheid kan toch vroeg met pensioen

Werkgevers en vakbonden voor overheidspersoneel hebben dinsdag een lange periode van protest afgesloten met een nieuwe regeling voor het vroegpensioen....

Het akkoord volgt op de plannen van het kabinet-Balkenende om de belastingvoordelen voor VUT en prepensioen af te schaffen, om met het oog op de vergrijzing langer werken te stimuleren. Die plannen van het kabinet lokten een breed verzet uit, culminerend in de grote demonstratie van 2 oktober vorig jaar op het Museumplein in Amsterdam.

Volgens Jan Veringa, de onderhandelaar namens de overheidswerkgevers, krijgen de een miljoen werknemers bij het rijk, de provincies, de gemeenten en het onderwijs nu ‘de keuze om langer door te werken, met deeltijdpensioen te gaan, of vroeg te stoppen’. Dat laatste gaat gepaard met een lager inkomen.

Volgens Veringa zijn de lusten en lasten goed verdeeld tussen oud en jong: ‘In de nieuwe regeling is 62 geen heilige leeftijd meer.’

De pensioenleeftijd wordt weer 65 jaar, met de mogelijkheid eerder te stoppen. ‘Wanneer een ambtenaar later stopt met werken, heeft hij ook een hoger pensioen.’ Veringa verwacht dat ambtenaren daardoor langer zullen blijven werken.

Xander den Uyl, de onderhandelaar namens de bonden, is tevreden: ‘We hebben niet voor niets op het Museumplein gestaan. Het kabinet heeft bij het daaropvolgende sociaal akkoord bakzeil gehaald. Dit is een heel goede regeling, met meer keuze voor het individu.’

Den Uyl benadrukt dat ambtenaren voor hun 65ste kunnen stoppen als ze dat willen. De bonden vinden de verdeling tussen jong en oud ook evenwichtig.

Volgens de onderhandelaars worden de nieuwe pensioenafspraken ‘kostenneutraal’ ingevoerd. De pensioenpremies in de nieuwe regeling zullen ongeveer even hoog zijn als bij de oude regeling, namelijk 7,3 procent van het jaarsalaris.

‘De opdracht aan werkgevers is nu de mensen met plezier aan het werk te houden’, aldus Den Uyl.

Een nieuwe levensloopregeling is ook onderdeel van het akkoord. De ambtenaar mag jaarlijks 0,8 procent van zijn inkomen opzij leggen voor zijn levensloopregeling. Hiermee kan hij zijn pensionering gemiddeld ruim een half jaar vervroegen. De nieuwe regeling biedt daarnaast de mogelijkheid van deeltijdpensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden