Personeel bij Shell na 2006 later met pensioen

Shell wil de pensioenleeftijd voor zijn elfduizend Nederlandse werknemers verhogen. De officiële uittreedleeftijd gaat omhoog van 60 naar 65 jaar....

Van onze verslaggever Xander van Uffelen

Shell heeft zijn plannen deze week voorgelegd aan de centrale ondernemingsraad, de COR. Na overleg met de COR wil Shell in het voorjaar een definitief besluit nemen. Het is de bedoeling dat de nieuwe regeling op 1 januari 2006 wordt ingevoerd.

Kern van het plan is dat werknemers voortaan zelf mogen bepalen wanneer ze met pensioen gaan. De pensioenleeftijd varieert van 55 tot 65 jaar. Wie voor zijn 65ste eerder wil stoppen met werken, moet wel genoegen nemen met een lager inkomen.

Voor oudere werknemers, geboren voor 1950, geldt een overgangsregeling. Zij mogen op 60 jarige leeftijd met pensioen met behoud van volledige uitkering.

Jongere werknemers moeten langer doorwerken als zij met dezelfde uitkering willen stoppen met werken. Wie nu 23 is en drie pensioenjaren heeft opgebouwd, zal tot 63 jaar en 11 maanden moeten werken om dezelfde uitkering te verwerven, blijkt uit rekenvoorbeelden van Shell. Iemand van 54 jaar met 30 pensioenjaren moet na zijn zestigste nog drie maanden doorwerken.

Shell gaat voortaan pensioenpremie bij werknemers inhouden. Voor salarissen boven 69 duizend euro geldt daarnaast een extra pensioentarief van tussen de 2 en 8 procent. Shell zegt dat de nieuwe regeling 'tot de betere van de markt blijven behoren'. Het eindloonsysteem - een uitkering gebasseerd op het laatstverdiende loon - blijft bij Shell wel bestaan.

De nieuwe regeling geldt voor alle werknemers die in Nederland werkzaam zijn (circa elfduizend), en voor degenen die vanuit Nederland zijn uitgezonden en onder het Nederlandse Shell Pensioenfonds vallen.

De regeling is niet van toepassing voor de leden van de raad van bestuur. Eventuele aanpassing van de pensioenleeftijd van bestuurders is voorbehouden aan de raad van commissarissen, stelt een woordvoerder. Voor bestuurders geldt momenteel ook een pensioenleeftijd van 60 jaar.

De pensioenplannen van Shell passen in een trend waarin bedrijven hun pensioenleeftijd verhogen. Het kabinet heeft met vakbeweging en werkgeversorganisaties afgesproken dat per 1 januari 2006 alleen nog belastingvoordelen bestaan voor het oudedagspensioen vanaf 65 jaar. De belastingvoordelen voor prepensioen vervallen dan. Wel mag veel meer voor het 65-plus pensioen worden gespaard, dat vervolgens eerder mag worden opgenomen. Shell kiest nu voor het schrappen van het hele prepensioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden