Personeel bagageafhandelaar Schiphol gaat staken

Zo'n vijfhonderd personeelsleden die voor bagage- en passagierafhandelaar Menzies op luchthaven Schiphol werken, leggen om middernacht voor onbepaalde tijd het werk neer.

ANP

Menzies had beide vakbonden voor de rechter gedaagd nadat de cao-onderhandelingen waren vastgelopen en de bonden een algemene staking hadden afgekondigd. De rechter oordeelde dat de personeelsleden van Menzies hun stakingsrecht mogen uitoefenen. Hij onderkende dat Menzies, passagiers en het luchtverkeer in het algemeen hinder ondervinden van de acties, maar op dit moment is niet aannemelijk dat die van een ontoelaatbare omvang is, zoals Menzies had gesteld.

Druk weekeinde
Schiphol heeft een druk weekeinde voor de boeg. De luchthaven verwacht op vrijdag 145.000 reizigers te verwerken, wat een zegsvrouw omschrijft als ‘een zeer drukke dag’. Schiphol is voorbereid op eventuele gevolgen van de staking, maar stelt pas vrijdagochtend te bepalen of extra maatregelen moeten worden genomen om te grote vertragingen te voorkomen. De luchthaven vreest echter dat reizigers ‘het sowieso zullen gaan merken’ dat er wordt gestaakt.

Menzies handelt ongeveer 10 procent van alle bagage op Schiphol af. Het bedrijf werkt onder meer voor Delta Air Lines, Cathay Pacific en Singapore Airlines.

Vakbonden eisen bij de cao-onderhandelingen 3,5 procent meer loon. De werkgever biedt volgens de bonden maar 1,5 procent. Bij Menzies Aviation werken ongeveer 550 mensen.

De Unie organiseerde vrijdag al een publieksvriendelijke actie, waarbij tandenborstels uit werden gedeeld onder het mom: neem de tandenborstel mee in je handbagage want je weet maar nooit of je koffer nog aankomt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden