Personeel ABN Amro houdt premievrij pensioen

De werknemers van ABN Amro hoeven ook de komende jaren geen pensioenpremie te betalen. Dit zijn de vakbonden en de bank overeengekomen in de nieuwe cao die loopt van januari 2006 tot januari 2008....

Per 1 januari 2006 gaan de lonen 1,5 procent omhoog en per 1 januari 2007 2 procent. Bovendien ontvangen de 27.000 medewerkers in juli 2006 een eenmalige uitkering van 0,5 procent van het salaris.

De medewerkers konden al zelf ‘shoppen’ in het pakket arbeidsvoorwaarden. Maar de mogelijkheden daarvoor zijn nu uitgebreid, aldus H. Gorter van FNV Bondgenoten. In plaats van eenmaal per jaar kunnen zij nu elke maand keuzes maken en naar eigen inzicht in de ‘arbeidsvoorwaardenwinkel’ een pakket samenstellen dat aansluit op hun privésituatie. Zij kunnen bijvoorbeeld extra vrije tijd kopen, maar ook vrije tijd die zij niet nodig hebben, inruilen voor geld.

Er komt een nieuwe pensioenregeling. Daarbij geldt een voorwaardelijke indexatie van het opgebouwde pensioen. Dat betekent dat opgebouwde rechten in principe elk jaar worden aangepast aan de inflatie. Maar die aanpassing wordt uitgesteld, wanneer de financiële situatie van het pensioenfonds daartoe aanleiding geeft. Het blijft mogelijk dat mensen rond hun 62e stoppen met werken.

Vakbond De Unie is ‘ tevreden’ over de cao. ‘Een goed pensioen, geen pensioenpremie en maatwerk in de arbeidsvoorwaarden’, aldus J. Hofland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden