Persbericht Ahold, verklaring Moberg

"Het recente publieke debat in Nederland over mijn beloningspakket heeft mij zorgen gebaard. Ik heb geluisterd naar de kritiek en ik wil er graag op reageren.

Ik begrijp dat mijn huidige ontslagvergoeding en mijn gegarandeerde bonus in Nederland als onacceptabel worden beschouwd. Ik heb daarom besloten om beide aan te passen. Vandaag heb ik de Raad van Commissarissen van Ahold geadviseerd en zij hebben geaccepteerd dat een ontslagvergoeding, als deze nodig mocht zijn, gebaseerd zal zijn op alle omstandigheden die op dat moment relevant zijn. Er zal dus geen sprake zijn van een gegarandeerde ontslagvergoeding. Daarnaast zijn wij ook overeen gekomen dat mijn bonusvergoeding volledig prestatie-afhankelijk is en dat deze geen gegarandeerde elementen zal bevatten.

Ik ben ervan overtuigd dat deze maatregelen in het belang zijn van geheel Ahold, van alle aandeelhouders en van alle anderen die de continuïteit van ons bedrijf ter harte gaat.

In april 2003, toen ik besloot de functie van CEO van Ahold te accepteren, was er zeer weinig financiële of andere informatie beschikbaar op basis waarvan ik een persoonlijke zeer risicovolle beslissing kon nemen. Ik was van mening dat er zonder deze informatie een gerede kans bestond dat de gebeurtenissen die voor mijn komst hebben plaatsgevonden, mij zouden kunnen verhinderen om mijn plicht als CEO goed te vervullen. Bovendien vond ik dat mijn reputatie als succesvol zakelijk leider beschadigd zou kunnen worden.

Nu ik een paar maanden bij Ahold ben, heb ik inmiddels meer inzicht verworven in de onderneming. De uitdaging om bij deze onderneming een omkeer te bewerkstelligen mag zeker niet onderschat worden, evenmin als het risico dat hieraan verbonden is. Maar het is mijn stellige overtuiging en mijn commitment dat ik samen met mijn medewerkers deze onderneming kan herstellen tot een gezond bedrijf. Dat kan, dat moet en het zal lukken.

Ik vertrouw erop dat mijn besluit over het beloningspakket het publieke debat zal beëindigen. Geeft u mij nu alstublieft de gelegenheid om al mijn energie te wijden aan de taak waarvoor ik ben aangenomen. Deze taak is om van Ahold weer een bloeiende onderneming te maken, om waarde te creëren voor onze klanten en onze aandeelhouders en om er weer een onderneming van te maken waar onze medewerkers trots op kunnen zijn.

Een gezonde onderneming is in het belang van iedereen.

Anders Moberg President en CEO, Ahold"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden