'Persbericht ABN Amro beïnvloedt rechtsgang'

Het voormalige hoofd fiscale zaken van ABN Amro verwijt de bank beïnvloeding van de rechtsgang. Volgens diens advocaat, Peter Baauw, wil de bank de aandacht afleiden van zijn eigen rol in een rechtszaak waarin de voormalige werknemer een van de verdachten is....

Van onze verslaggever

Het voormalige hoofd fiscale zaken - dat destijds slechts twee lagen onder de raad van bestuur opereerde - wordt door het Openbaar Ministerie onder meer het lidmaatschap van een criminele organisatie ten laste gelegd. De man zou samen met anderen grootschalige belastingfraude hebben gepleegd.

ABN Amro verzond vorige week een persbericht waarin de omstandigheden van de zaak werden uitgelegd. Daarop uitte advocaat Baauw maandag, op de eerste dag van de zitting, zijn bezwaren.

Een woordvoerder van ABN Amro noemt de verwijten 'merkwaardig'. 'We hebben een persbericht uitgestuurd omdat we vragen kregen van journalisten', aldus de woordvoerder. 'Het is een uiting van openheid, waarin we ook onze eigen schikking met de belastingdienst in de zaak hebben vermeld.' ABN Amro betaalde de fiscus vorig jaar 33 miljoen euro in verband met de zaak.

Behalve de voormalige ABN Amro-functionaris stonden gisteren vier anderen terecht, onder wie een voormalige partner van Ernst en Young en een aantal buitenlanders.

De zaak draait om de verkoop van vennootschappen door ABN Amro aan een buitenlandse firma, Oxbridge genaamd. Dat gebeurde in de periode 1992 tot en met 1996. In plaats van het doen van investeringen werden de zes bv's door de verdachten gebruikt voor het ontduiken van belasting, zo stelt het OM. ABN Amro's voormalige hoofd fiscale zaken zou het misbruik mede mogelijk hebben gemaakt.

ABN Amro had als verkoper de plicht om voldoende garanties te verlangen van de kopende partij, zodat de verplichte belastingen zouden worden betaald. In 1997 bleek dat onvoldoende te zijn gebeurd, waarna de fiscus ABN Amro aansprakelijk stelde. Als werkgever van het voormalige hoofd fiscale zaken kwam de bank in 2002 tot een schikking met de fiscus.

Komende week worden de zittingen in de rechtbank in Amsterdam vervolgd. Er zijn twee weken gereserveerd voor de behandeling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden