Pepsi geeft Wall Street pit

Beter dan verwachte resultaten van PepsiCo en de softwaredistributeur Red Hat maakten donderdag de stemming goed op de Amerikaanse effectenbeurzen....

Van onze verslaggever

Aanvankelijk openden de Amerikaanse indices laag. Toen de stijging vande olieprijs bleek mee te vallen, de werkloosheid niet verder was opgelopenen enkele bedrijven goede resultaten publiceerden, sloeg de stemming om.PepsiCo, 's werelds op een na grootste limonadefabrikant, maakte bekend dathet derde kwartaal, dat eindigde op 9 september, het beste was van deafgelopen drieënhalf jaar. De hete zomer in de VS stimuleerden de verkoopvan onder meer Gatorade (een sportdrank) en bronwater Aquafina. Hoewel deomzet steeg met 13 procent daalde de winst met 37 procent. De winstdalingwas het gevolg van hogere belastingdruk.

De resultaten van PepsiCo waren beter dan analisten hadden ingeschat.Bovendien verhoogde PepsiCo zijn winstverwachting. Het aandeel steeg met2,8 procent. Sinds het begin van dit jaar is PepsiCo meer gestegen danconcurrent Coca-Cola.

Red Hat, de grootste distributeur van Linux-software, zag de koers metbijna 30 procent stijgen. De winst van Red Hat lag 20 procent boven deramingen van analisten.

Bank JP Morgan steeg met 1,3 procent. De zakenbank verkoopt BrownCo,een gespecialiseerde discountaanbieder van effectendiensten via internet.Etrade Financial betaalt 1,6 miljard dollar voor BrownCo. Dit levert JPMorgan een boekwinst van ongeveer zevenhonderd miljoen dollar op.

General Electric won 0,5 procent. De overname van IDX Systems voor 1,2miljard dollar viel in goede aarde. Dit bedrijf levert onder meerverlichting en medische apparatuur aan ziekenhuizen. IDX klom met 23procent.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden