Pensioenpremie ambtenaren verhoogd met 2,3 procent

De pensioenpremie voor ambtenaren wordt volgend jaar verhoogd van 18,8 procent naar 21,1 procent. Dat heeft het ambtenarenpensioenfonds ABP besloten. De pensioenen zullen in 2017 bovendien niet meegroeien met de prijsontwikkeling, wat slecht nieuws is voor de koopkracht van gepensioneerde ambtenaren. Die pensioenverhoging zit er ook in de vijf jaar daarna niet of nauwelijks in, zei het fonds er donderdag meteen bij.

Beeld anp

Deze zogenoemde indexatie is onmogelijk omdat het grootste pensioenfonds van Nederland er met een dekkingsgraad van 92,8 procent slecht voor staat. Het fonds heeft minder geld in kas dan het aan pensioenen moet uitkeren. Door de premie te verhogen en de pensioenen niet, hoopt het ABP de premie kostendekkend te maken. Om te kunnen indexeren moet de dekkingsgraad minimaal 110 procent zijn.

Een werkende ambtenaar met een bruto maandinkomen van 3500 euro moet hierdoor volgend jaar zo'n 11 euro netto premie per maand extra betalen. Werknemers betalen 30 procent van de pensioenpremie. De werkgever, in dit geval de rijksoverheid, draait op voor de overige 70 procent. Dat betekent een tegenvaller van ongeveer 500 miljoen euro op de rijksbegroting.

Rentestand

Om volledig kostendekkend te zijn zou de pensioenpremie van het ambtenarenfonds verhoogd moeten worden naar 24 procent. De 2,3 procentpunt extra is daarom nog maar een begin; de komende jaren zal de premie met nog zeker enkele procentpunten omhoog gaan, aldus het ABP. Als oorzaken voor de premiestijging noemt het ABP de lage rente en het verwachte lagere rendement en de steeds hogere levensverwachting.

Aan het eind van het jaar maakt het pensioenfonds de balans op. Mocht er dan nog steeds sprake zijn van een te lage dekkingsgraad, dan kan het ABP verplicht worden de pensioenuitkeringen te verlagen. De kans dat dit gebeurt, is de laatste maanden iets kleiner geworden omdat de langetermijnrente begint te stijgen. Dat de pensioenfondsen zo krap bij kas zitten, komt hoofdzakelijk door de lage rentestand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden