Pensioengeld in bomen

Na het bedrijfstakfonds voor de Metalektro (PME) en PGGM steekt pensioenfonds ABP ook geld in de bosbouw. Het grootste pensioenfonds van Nederland begint met een belang van 60 miljoen euro in bosbouwprojecten in Mozambique....

Van onze verslaggever

Pensioenfondsen zien bosbouw als een stabiele belegging omdat het lange termijnbeleggingen zijn en omdat de houtprijzen al jaren sterker stijgen dan de inflatie. Pensioenfondsen zoeken naar beleggingen die de geldontwaarding ten minste bijhouden omdat ze dan de pensioenen kunnen blijven indexeren.

ABP, het fonds voor ambtenaren en onderwijzers, koopt een belang van 60 procent in Global Solidarity Forest Fund (GSFF) dat wordt beheerd door een aantal Scandinavische kerken. Volgens ABP gaat het om duurzame bosbouw waarbij ook nieuwe bomen worden geplant. Verder zal worden gelet op de rechten van de werknemers, de milieunormen en de bestrijding van corruptie. Plaatselijke kerken in Mozambique participeren ook in het project. Ze hebben een belang van 10 procent in het project.

PME, het pensioenfonds voor de metaalsector, was het eerste Nederlandse fonds dat in de bosbouw stapte. Vorig jaar stak PME 250 miljoen euro in Amerikaanse bosbouw. Die bossen bestrijken een oppervlakte dat bijna even groot is als het totale Nederlandse bosareaal.

PME, dat 21 miljard euro onder beheer heeft, verwacht dat de bosbouw voor de papier- en de meubelindustrie een rendement oplevert van circa 7 procent per jaar.

Begin deze maand maakte PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector dat 85 miljard euro beheert, een belegging van 150 miljoen euro in GMO bekend. Deze Amerikaanse vermogensbeheerder investeert in bosbouwplantages in Noord- en Zuid-Amerika en in Azië. De belegging van PGGM heeft een looptijd van 15 jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden