Pensioenfondsen stoppen meer geld in hypotheken

Pensioenfondsen investeren de laatste tijd steeds meer geld direct op de Nederlandse hypotheekmarkt. In het laatste kwartaal van 2014 kwamen er twee kleine aanbieders bij die namens pensioenfondsen hypotheken verkopen.

Tjerk Gualthérie Van Weezel
null Beeld ANP / Lex van Lieshout
Beeld ANP / Lex van Lieshout

MUNT hypotheken, dat het geld van zes fondsen uitleent aan huizenkopers, veroverde in de laatste drie maanden van 2014 0,8 procent van de markt en Stichting Tellius, een dochter van pensioenbeheerder Syntrus Achmea, pakte 0,7 procent marktaandeel.

Dat blijkt uit de Hypotheekupdate van adviesbureau IG&H dat op basis van gegevens uit het kadaster de trends in de hypotheekmarkt publiceert. MUNT kan op korte termijn 2,5 miljard euro aan hypotheken verkopen en heeft daarna plannen om verder te investeren.

De opkomst is opmerkelijk omdat er de afgelopen jaren veel discussie was over het feit dat pensioenfondsen te weinig investeerden in de Nederlandse huizenmarkt. De regering vroeg zelfs een speciale commissie om te bedenken hoe de pensioenfondsen daar toch toe verleid konden worden. Er kwam een plan met ingewikkelde obligaties en een staatsgarantie, maar dat liep op niets uit. Nu komen de fondsen uit zichzelf met een zeer simpel verdienmodel, constateert Michiel Elich van IG&H. 'Ze lenen gewoon direct hun geld uit aan huizenkopers.'

Lage rente

Reden voor de interesse bij de pensioenfondsen is volgens Elich de zeer lage rente op de kapitaalmarkt. Daardoor halen de fondsen te weinig rendement op andere veilige beleggingen zoals staatsobligaties uit landen met een sterke economie. 'Terwijl Nederlandse hypotheken een relatief veilige investering zijn waar huiseigenaren voor lang lopende hypotheken nog altijd circa 4 procent rente betalen. Eerder zagen we al dat verzekeraars dit hebben ontdekt, nu komen de pensioenfondsen daarachteraan.' Net als een aantal verzekeraars richten de pensioenfondsen zich vooral op langlopende financieringen van meer dan tien jaar. Die sluiten goed aan op hun eigen beleggingsdoelen.

De pensioenfondsen huren kleine uitvoerende bedrijfjes zoals MUNT die het hele proces om goede klanten te vinden voor hun rekening nemen. Elich: 'De pensioenfondsen geven dan aan tegen welke rentes ze welk type hypotheken willen verkopen en daarmee gaan de uitvoerders vervolgens de markt op.'

Gestuwd door de oplevende woningmarkt groeide het aantal verkochte hypotheken vorig jaar met 33 procent. In totaal werd er bijna 50 miljard euro uitgeleend. Daarbij zagen marktleiders Rabobank en ING hun marktaandeel iets zakken, hoewel ook zij meer hypotheken verkochten dan het jaar ervoor.

Naast de pensioenfondsen en verzekeraars kwam ook een aantal kleinere banken op, zoals NIBC en ABN-dochter Florius.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden