Pensioenfondsen steken miljarden in economie

Dertien pensioenfondsen en verzekeraars nemen de handschoen op en gaan bekijken hoe zij meer kunnen investeren in de Nederlandse economie. Oud-bankier Jan van Rutte maakte donderdag bekend dat het gaat om ABP, APG, PFZW, PGGM, PME, PMT, MN, Achmea, Aegon, ASR, DeltaLloyd, Nationale Nederlanden en SNS Reaal.

Jan van Rutte Beeld anp
Jan van RutteBeeld anp

Gezamenlijk gaan zij de Nederlandse Investeringsinstelling (NII) oprichten die investeringsprojecten voor onderwijs, zorg, woningbouw, infrastructuur, duurzame energie en MKB geschikter maakt als belegging. De instelling gaat zelf geen leningen verstrekken. Pensioenfondsen en verzekeraars hebben een vermogen van 1.400 miljard euro en zij willen een groter deel daarvan dan nu beleggen in eigen land.

Van Rutte bereidde afgelopen maanden de komst en koers van de Nederlandse Investeringsinstelling voor. Hij wil dat die belemmeringen wegneemt bij projecten die wel rendabel zijn maar niet echt geschikt zijn als belegging omdat ze te klein zijn of risico's en rendement onvoldoende duidelijk zijn.

Nationale investeringsinstelling
Het kabinet kondigde de komst van de nationale investeringsinstelling afgelopen jaar aan. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) kan die een belangrijke bijdrage leveren aan de financiering van Nederlandse projecten. De NII kan 'vraag en vermogen bij elkaar brengen en met de noodzakelijke investeringen de Nederlandse economie een duw in de goede richting geven. Dat levert welvaart en werkgelegenheid op', aldus Kamp.

Henk Kamp Beeld anp
Henk KampBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden