Pensioenfondsen EU mogen grens over

Nederlandse pensioenfondsen mogen in de hele Europese Unie oudedagsvoorzieningen aanbieden. Dat is vooral in het voordeel van bedrijven met een eigen pensioenfonds....

Van onze verslaggever

Dat is het gevolg van instemming van het Europees Parlement met pensioenregelgeving. Eerder hadden de lidstaten al ingestemd.

Over de 'pensioenwet' is bijna drie jaar gepraat. Hij stuitte aanvankelijk op verzet van landen als Frankrijk die niet wilden accepteren dat fondsen hun eigen beleggingsbeleid bepalen. Toen daarover eindelijk een compromis was bereikt, bleek dat het Europese parlement extra's in de wet wilde opnemen. Pensioenfondsen zouden verplicht moeten worden om risico's zoals invaliditeit mee te verzekeren.

Na protest van onder meer Nederland ging het parlement akkoord met een compromis, waarin staat dat sociale partners in een bedrijf of bedrijfstak samen moeten besluiten welke risico's ze willen meeverzekeren. Die situatie lijkt op de Nederlandse, zodat er voor de Nederlandse pensioenregelingen nauwelijks iets verandert. Enkele lidstaten moeten wel hun regels aanpassen.

Nederland heeft relatief grote pensioenfondsen. Die kunnen dankzij het EU-akkoord hun diensten aanbieden aan bijvoorbeeld multinationals die voor al hun werknemers een pensioen willen regelen bij hetzelfde fonds. 'Maar je moet niet verwachten dat er morgen een stormloop op komt', zegt Jeroen Steenvoorden, directeur van de Stichting Ondernemingspensioenfondsen, OPF. De fiscale behandeling van het pensioen blijft immers verschillend in alle lidstaten, zodat het fonds veel administratiekosten moet maken om een internationaal product aan te bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden