Pensioenfondsen beleggen in kernwapens

HILVERSUM - Zes grote Nederlandse pensioenfondsen beleggen in producenten van kernwapens, meldt vrijdag het tv-programma Uitgesproken VARA, dat onderzoek liet doen naar negen grote fondsen.

ANP
null Beeld

Vijf van die fondsen sluiten kernwapens niet uit en beleggen dan ook in meerdere producenten van kernwapens: ABP in 10 bedrijven, Bedrijfstakpensioenfonds Bouw in 12 bedrijven, PMT in 8 bedrijven, Bedrijfstakpensioenfonds Grafische Bedrijven in 11 bedrijven en PME in 10 bedrijven, aldus het onderzoeksbureau Profundo, dat zich baseert op informatie die fondsen zelf geven op hun websites.

Drie fondsen - Bedrijfstakpensioenfonds Detailhandel, Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw en PfZW - hebben een beleid dat beleggingen in kernwapens uitsluit, maar beleggen in de praktijk toch ieder nog in één bedrijf. Bedrijfstakpensioenfonds Detailhandel en Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw hebben in een schriftelijke reactie echter laten weten dat zij hun aandelen in dit ene bedrijf (ITT Corporation) per augustus 2010 verkocht hebben. Eén fonds, Spoorwegpensioenfonds, belegt in 8 producenten van kernwapens, maar heeft in een schriftelijke reactie op de voorlopige onderzoeksresultaten laten weten dat het zijn aandelen in 4 bedrijven recentelijk verkocht heeft of wil gaan verkopen en dat 2 bedrijven nader onderzocht worden, aldus Uitgesproken VARA.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden