Pensioenfonds Rabo verknoeit grondverkoop

Het pensioenfonds van de Rabobank heeft afgelopen zomer ten onrechte 2600 hectare agrarische grond in het noorden van het land aan verzekeraar Amev verkocht....

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

Amev beroept zich op het koopcontract. 'Voor ons is er gewoon een deal. Alleen de transportakte moet nog passeren', aldus een woordvoerder van de verzekeringsmaatschappij in Utrecht.

De Rabobank denkt echter dat het laatste woord hierover nog niet is gezegd. Een woordvoerder van de bank erkent dat de grond niet zonder meer had mogen worden verkocht. 'Een aantal boeren heeft zwart-op-wit de toezegging dat zij het eerste recht van koop hebben. Aan de andere boeren is dat mondeling toegezegd', aldus de woordvoerder. De Rabobank zou de deal met Amev graag willen terugdraaien, maar dat lijkt niet mogelijk.

'We praten wel met Amev over een oplossing', aldus deze woordvoerder. Hij wil niet op de uitkomst vooruit lopen. 'Het moet een nette oplossing zijn. Maar ik wil best erkennen dat we ons bij deze situatie niet erg prettig voelen.'

Het pensioenfonds van de Rabobank dreigt er niet zonder kleerscheuren uit te springen. f de boeren zullen schadeloos moeten worden gesteld òf de transactie met Amev zal tegen betaling van een forse schadevergoeding moeten worden ontbonden. Duidelijk is dat het om grote bedragen gaat. Met de totale transactie zullen minimaal vele tientallen miljoenen guldens zijn gemoeid.

Amev is de grootste particuliere grondbezitter in Nederland. Het bedrijf bezit ruim 25 duizend hectare, waarvan het overgrote deel landbouwgrond is. De aankoop van nog eens 2600 hectare is ook voor Amev een grote aankoop. 'Het is één van de grootste grondtransacties in onze historie', stelt de woordvoerder.

Het Rabo Pensioenfonds verwierf de gronden begin jaren tachtig. Ze werden van de boeren overgenomen en daarna weer verpacht. Hierdoor kregen de boeren meer financiële armslag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden