Pensioenfonds PFZW stoot zijn beleggingen in hedgefondsen af

Het pensioenfonds Zorg en Welzijn PFZW heeft vrijwel al zijn beleggingen in hedgefondsen afgestoten. In een groeiende reeks is PFZW het grootste fonds tot nu toe dat stopt met beleggen in deze omstreden fondsen.

null Beeld null

PFZW, met twee miljoen deelnemers het op één na grootste pensioenfonds van Nederland, was in 2003 het eerste pensioenfonds dat ging beleggen via deze hedgefondsen. Eind 2013 had PFZW er 2,7 procent van zijn vermogen in belegd, 4,2 miljard euro.

Vorig jaar werd een nieuw beleggingsbeleid vastgesteld. De hedgefondsen konden niet door die beugel. Volgens PFZW hebben ze vaak onvoldoende oog voor maatschappij en milieu, zijn de hoge beloningen van de managers niet meer verantwoord, berekenen de hedgefondsen te hoge kosten en zijn ze te complex.

Ook de complexiteit van de fondsen en de ondoorzichtigheid hebben een rol gespeeld, stelt Jan Willem van Oostveen, verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid bij PFZW.

PFZW is niet het eerste pensioenfonds dat hedgefondsen de rug toekeert. In september deed Pensioenfonds Metaal en Techniek hetzelfde: 1 miljard aan beleggingen werd afgestoten. Het Pensioenfonds van TNO deed dat al in 2012 en het Philips Pensioenfonds bevroor zijn beleggingen al in 2011 wegens lage rendementen.

Hedgefondsen zijn een veelvormige categorie van beleggingsinstellingen die alleen toegankelijk zijn voor professionele, grote beleggers. Deze fondsen mogen méér dan gewone beleggingsfondsen, maar ze zijn daardoor ook riskanter, voor hun eigen beleggers en voor de stabiliteit van het financieel systeem. Zo gaf het hedgefonds TCI ABN Amro het duwtje waardoor die bank uiteindelijk werd opgedeeld en daarna moest worden genationaliseerd om ondergang te voorkomen. In 2012 diende toenmalig minister De Jager een wetsvoorstel in om toezicht op hedgefondsen aan te scherpen.

Rond 2009 hadden pensioenfondsen 3,7 procent van hun vermogen belegd in hedgefondsen; eind 2013 nog 2,7 procent, nog altijd 27 miljard euro. Volgens Robeco valt het rendement van deze fondsen flink tegen: na aftrek van de hoge kosten resteert 2 tot 3 procent rendement boven de staatslening. Aandelen zouden aanzienlijk beter renderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden