NieuwsBinnenland

Pensioenfonds Metaal stapt uit kolenbedrijven

Bestuursvoorzitter van PME Eric Uijen: 'Bij ons zijn veel verschillende bedrijven aangesloten, bijvoorbeeld Siemens, dat veel produceert voor windenergie.'Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Het pensioenfonds voor de metaalindustie PME heeft al zijn aandelen in kolenbedrijven verkocht. Om opwarming van de aarde tegen te gaan wil het fonds niet meer beleggen in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van de fossiele brandstof. Dat heeft bestuursvoorzitter Eric Uijen zaterdag bekendgemaakt in dagblad Trouw.

Het fonds nam het besluit om de kolenaandelen te verkopen al in 2016, vertelt een woordvoerder van PME. Daarna werd het waardepapier van zeven kolenbedrijven in stilte verkocht. De beslissing past in een breder beleid van het fonds om maatschappelijk verantwoord te beleggen. Op een ‘uitsluitingslijst’ van het fonds staan onder andere wapenbedrijven en landen met een dictatuur.

PME is het eerste grote pensioenfonds dat volgens Trouw ‘kolenvrij’ is. Een aantal andere fondsen, zoals pensioenfonds voor de zorg PFZW, is nog aan het afbouwen. De investering van PME in bedrijven in China, Thailand, India, Zuid-Afrika, Polen en de Verenigde Staten was overigens relatief gering. Slechts 6,3 miljoen euro van de belegde 47 miljard euro zat ‘in kolen’.

Geleidelijke transitie

Dat juist dit ‘metaalfonds’ PME uit de kolen is gestapt, is volgens de pensioenbeheerder niet tegenstrijdig. De metaalindustrie verstookt veel fossiele brandstof. ‘Maar ook daarin moeten we af van vervuilende brandstoffen’, zegt bestuursvoorzitter Uijen in Trouw. ‘Er zijn schone alternatieven. Bij ons zijn bovendien veel verschillende bedrijven aangesloten, van scheepswerven tot high tech als ASML en Siemens, dat veel produceert voor windenergie.’

Het fonds is met tal van bedrijven in gesprek om de uitstoot van broeikasgassen te verlagen, stelt de woordvoerder. ‘Als dat te langzaam gaat, dan stappen we uit dat aandeel.’ Dat geldt bijvoorbeeld voor een bedrijf als Shell. ‘Dat zal niet zomaar uit de olie gaan. Wij zijn voorstander van een geleidelijke transitie. Je wilt de business niet al te zeer verstoren.’

Beleid

Aanstaande dinsdag zal het fonds op de aandeelhoudersvergadering van Shell stemmen voor de klimaatresolutie van Follow This. Die activistische beleggersgroep wil dat het energiebedrijf zijn beleid zo aanpast dat de klimaatdoelen van het Verdrag van Parijs kunnen worden gehaald.

Pensioenfondsen worden steeds kritischer op hun beleggingen. Dat gebeurt onder druk van deelnemers in de fondsen, maar onder meer bijvoorbeeld ook vanuit de gedachte dat opwarming van het klimaat op lange termijn andere beleggingen kan schaden. ABP maakte begin dit jaar bekend niet meer te beleggen in bedrijven in kernwapens en tabak. Het fonds gaat wel door met bedrijven in fossiele brandstoffen zoals olie. Minder dan de helft van de Nederlandse pensioenfondsen (42 procent) heeft beleid geformuleerd over de klimaatverandering, zo bleek in december uit onderzoek van de Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden