Pensioenfonds immuun voor crisis

De kredietcrisis heeft vrijwel geen negatieve effect op het rendement van pensioenfondsen. Veel grote fondsen verwachten de pensioenen dit jaar volledig te kunnen indexeren....

Van onze verslaggever Frank van Alphen

Dit blijkt uit de kwartaalcijfers van PGGM, Metaal & Techniek en PME, die donderdag zijn gepubliceerd.

PGGM, het pensioenfonds voor de zorgsector, behaalde het derde kwartaal een rendement van 2 procent. Hierdoor is het totale rendement dit jaar opgelopen tot 7,6 procent. Dit is volgens Else Bos, hoofd beleggingen bij PGGM, te danken aan de spreiding van de beleggingen.

‘Per saldo had de crisis nauwelijks invloed op onze dekkingsgraad’, aldus Bos, die 88 miljard in beheer heeft.

De crisis ontstond eind deze zomer in de Verenigde Staten nadat huizenbezitters met lage inkomens hun hypotheeklasten niet meer konden betalen. Dit leidde tot wantrouwen tussen banken en tot scherpe koersdalingen in augustus.

PGGM verwacht dit jaar de pensioenen volledig te kunnen aanpassen. De dekkingsgraad, de verhouding tussen verplichtingen en vermogen, van 153 procent is volgens het fonds voldoende om de pensioenen te kunnen indexeren. Het fonds moet nog 0,38 procent aan gemiste indexatie goedmaken. Hierover beslist het bestuur begin volgende maand.

Het bedrijfstakpensioenfonds Metalektro (PME) gaat bij de huidige dekkingsgraad eveneens uit van volledige indexering van de pensioenen.

Ingegane pensioenen volgen de prijsinflatie: ze gaan met 1,29 procent omhoog. De pensioenen van werknemers volgen de lonen. De verhoging is afhankelijk van de uitkomst van de lopende cao-onderhandelingen.

PME, dat 22 miljard euro beheert, verwacht ook een deel van de gemiste indexering van vorige jaren te kunnen bijspijkeren. Het bestuur van het pensioenfonds neemt een beslissing over de inhaalindexatie als de cao-loonsstijging bekend is.

Het pensioenfonds Metaal & Techniek (34,4 miljard euro en ruim 1 miljoen deelnemers) verwacht dit jaar de pensioenen te kunnen aanpassen aan de loon- en prijsstijgingen.

Het fonds heeft afgelopen jaren al een deel van de gemiste indexatie ingehaald. In december besluit het bestuur of het restant ook geheel of gedeeltelijk kan worden ingehaald.

ABP, ’s lands grootste pensioenfonds, maakt alleen halfjaarcijfers bekend. Dit fonds voor onderwijzers en ambtenaren zal naar verwachting de pensioenen volledig indexeren. Eind volgende maand maakt ABP de hoogte van premie en indexatie bekend.

Grondstoffen, vastgoed en opkoopfondsen deden het goed. De gestegen olieprijs tikte direct door in de rendementen op grondstoffen. Zo behaalde PGGM hier het derde kwartaal een rendement van 10,8 procent op. Opkoopfondsen waren de eerste negen maanden van dit jaar bij PGGM goed voor 27,1 procent; vastgoed leverde 14, 7 procent op.

De pensioenfondsen verwachten dat de kredietcrises nog wel blijft naijlen op de financiële markten. Zo is de rente die banken elkaar berekenen nog niet terug op het oude niveau.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden