Pensioenbeheerder steekt toch miljoenen in windpark op zee

APG, de grootste pensioenbeheerder van Nederland en een van de grootste ter wereld, gaat na een aanvankelijke afwijzing toch investeren in nieuwe windmolenparken op de Noordzee. Het fonds overweegt 'enkele honderden miljoenen' te steken in windpark Borssele; een project waarvoor de aanbesteding in oktober wordt geopend.

Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuiden Beeld anp
Het Prinses Amalia Windpark in de Noordzee, ter hoogte van IJmuidenBeeld anp

Dat is volgens APG de uitkomst van een nieuwe inschatting van de investeringsrisico's van windparken op de Noordzee. Tot dusver viel die afweging negatief uit. In juni vorig jaar zei APG nog dat het de techniek van offshorewindturbines nog te jong vond en de bijdrage van de subsidiërende overheid te onzeker om aan de rendementseisen van het fonds te voldoen.

Duurzame investeringen

APG beheert 359 miljard euro van vijf pensioenfondsen waaronder het ABP. Het staat onder toenemende druk om het aandeel duurzame investeringen te vergroten. Voor pensioenfonds ABP heeft het 1 miljard belegd in hernieuwbare energie, vooral in bestaande windmolens op land.

In 2013 werden geen nieuwe investeringen in duurzame energie gedaan. 'Er kwamen geen voorstellen langs die aan de kwaliteitseisen voldoen', zei de investeerder vorig jaar. Met een project op de Noordzee kan APG voldoen aan de eigen doelstelling om de investering in duurzame energie te verdubbelen. Voor dat doel werd al eerder een kwart miljard euro gereserveerd voor de aanleg van waterkrachtcentrales.

null Beeld
Beeld

Borssele

Afgelopen jaar zijn de financiële risico's besproken met energiebedrijven en met beleggers die al ervaring hebben met wind op zee. 'Daardoor hebben we een beter beeld gekregen van de onzekerheden', zegt woordvoerder Harmen Geers. Ook de Nederlandse subsidieregels rond de windparken bieden bij nader inzien voldoende zekerheid. 'Volgens minister Kamp is voor de windparken de komende vijftien jaar 18 miljard euro beschikbaar.'

Volgens de eigen regels mag APG hoogstens de helft van een duurzaam project financieren. Windpark Borssele vergt een investering van 2,1 miljard euro, maar levert daarna vrijwel gratis energie. De meerkosten in exploitatie worden betaald uit een subsidieregeling die 15 jaar duurt en gefinancierd wordt uit een opslag op ieders energierekening.

Of in windpark Borssele wordt geïnvesteerd, is mede afhankelijk van technisch onderzoek. De locatie grenst aan een bestaand Belgisch windpark en de vraag is onder meer of dat niet te veel wind weg neemt. Andere onzekerheid is of de betrokken projectontwikkelaar de aanbesteding wel wint. De belangstelling van beleggers voor de parken op zee is naar verluidt groot.

Divestment

Tot 2019 komen er vijf nieuwe kavels voor windparken onder de hamer, elk met een capaciteit van 700 megawatt. Volgens de aanbestedingsregels mogen ze worden gebouwd door de partij die de overheid de laagste prijs biedt voor de opwekking van één kilowattuur stroom. De kosten moeten ook gaandeweg met 40 procent dalen, is het doel. In 2017 en 2018 worden twee windparken voor Zuid-Holland geveild; een jaar later is de Noord-Hollandse kust aan de beurt.

Pensioenbelegger PGGM, onder meer actief voor zorgpensioenfonds PFZW, wil niet zeggen of het geld steekt in de nieuwe windparken. Het fonds heeft een offshorepark in de Ierse Zee in portefeuille en wil net als APG zijn duurzame beleggingen de komende vijf jaar sterk vergroten.

De fondsen staan onder meer onder druk van de 'divestment'-beweging, die juist vandaag pensioenfonds ABP een petitie overhandigt om zich terug te trekken uit beleggingen in fossiele energiebedrijven.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden