Pensioen DNB wekt woede Zalm

Gerrit Zalm, minister van Financiën, is boos op Nout Wellink van De Nederlandsche Bank (DNB) over de royale pensioenregelingen die Wellink zichzelf en zijn collega's heeft toegekend....

Van onze verslaggever Ferry Haan

Alle DNB-bestuursleden kunnen met hun 60-ste met prepensioen. Hiervoor deed DNB een extra storting van 1,5 miljoen euro in het pensioenfonds. De regeling is opmerkelijk, omdat Wellink regelmatig stelt dat Nederlandse werknemers langer zouden moeten doorwerken om de economische groei te bevorderen.

Zalm wist niets over de DNB-pensioenen en was 'onaangenaam verrast' toen hij er kennis van nam. De Tweede Kamer dwingt de minister nu dat hij voortaan niet alleen de salarissen van de DNB-directie vooraf goedkeurt, maar ook de pensioenregelingen.

Maandag debatteerde de Tweede Kamer over de pensioenregelingen voor de bestuurders van DNB en de Pensioen- en Verzekeringskamer (PVK). CDA-kamerlid Omtzicht eist dat het kabinet voortaan niet alleen alle salarissen bekend maakt van ambtenaren die meer verdienen dan een minister, maar dat voortaan ook de pensioenregelingen worden gepubliceerd. Zalm beloofde de pensioenrechten van topambtenaren ook te zullen publiceren.

Het CDA dreigde met steun van de PvdA de voorgenomen fusie tussen DNB en PVK af te blazen als Zalm geen inzicht gaf in de pensioenregelingen voor de directies. Dit inzicht gaf Zalm uiteindelijk in een brief.

De Kamer was, net als Zalm eerder, onaangenaam verrast. Vooral de pensioenregeling van DNB-directielid Schilder springt in het oog. Hij had voor zijn betrekking nauwelijks pensioen opgebouwd en kreeg het voor elkaar dat zijn werkgever jaarlijks 50 duizend euro extra betaalt voor zijn pensioenregeling. Eerder informeerde Zalm de Tweede kamer nog foutief dat Schilder juist een 'dijk van een pensioen' had opgebouwd.

Omtzicht van het CDA windt zich echter vooral op over de toezichthouder PVK. De bestuurders van deze organisatie boeken forse salarisstijgingen door de fusie met DNB. Ook de pensioenregeling stijgt mee. De extra kosten hiervan worden echter gedragen door de pensioenfondsen, die de kosten van het toezicht zelf moeten betalen. Deze fondsen hebben het al moeilijk door de beursverliezen van de afgelopen jaren. Uiteindelijk betaalt de gemiddelde werknemer via zijn pensioenpremie dus voor de beloning en het pensioen van het PVK-bestuur.

Minister Zalm van Financiën belooft de Tweede Kamer dat het kabinet ook zal onderzoeken of de DNB-salarissen, die oplopen tot 380 duizend euro per jaar, passend zijn voor deze organisaties. Het rapport van de commissie Dijkstal vormt hiervoor de basis. Deze commissie adviseerde onlangs de ministerssalarissen met 50 procent te laten stijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden