Peijs en Van Leeuwen commissaris bij Aegon

Arthur Docters van Leeuwen en Aegon-commissaris Karla Peijs worden de commissarissen bij Aegon namens de Nederlandse regering.

Van onze redactie

De staat verwierf eind oktober het recht om twee commissarissen bij Aegon te plaatsen. Aegon ging hiermee akkoord in ruil voor een kapitaalinjectie van 3 miljard euro.

Eerder gingen Lodewijk de Waal en Peter Elverding aan de slag bij ING. De voormalige FNV-voorzitter en de oud-topman van chemieconcern DSM kregen de zetels toebedeeld nadat ING een beroep had gedaan op 10 miljard euro aan staatssteun.

Aegon heeft in het derde kwartaal een verlies geleden van 329 miljoen euro. Het was al bekend dat Aegon in het rood zou belanden. Eind oktober zei de Haagse verzekeraar een verlies te verwachten van ongeveer 350 miljoen euro.

Het negatieve resultaat is vooral het gevolg van de koersdalingen op de aandelenmarkten en afboekingen op investeringen. Alleen al op beleggingen in bedrijfsobligaties in de omgevallen Amerikaanse financiële concerns Lehman Brothers en Washington Mutual werden 336 miljoen euro afgeboekt.

De onrust rondom Aegon heeft het concern de laatste tijd parten gespeeld op de beurs. Na de kapitaalinjectie van Bos zakte het aandeel weg naar 2,87 euro per aandeel, waarmee Aegon toen nog maar 4,5 miljard euro waard was. ‘Bezorgde klanten hebben ons hierover gebeld. Maar we hebben ze uitgelegd dat een lagere beurskoers Aegon geen geld kost’, stelde Streppel.

Streppel is niet bang dat de historisch lage koers van Aegon een overnameprooi maakt. ‘Voor een overname zou er toestemming moeten komen van onze commissarissen en de Vereniging Aegon. Ik acht een vijandige overname onmogelijk’, aldus de topman.

Aan het einde van het derde kwartaal had Aegon een eigen vermogen van 9,4 miljard euro. Daarin is de kapitaalinjectie van Bos nog niet meegenomen. In deze roerige tijden blijft Aegon druk in de weer om de kapitaalbuffers te versterken. Dat doet de onderneming onder meer door portefeuilles met levensverzekeringen te verkopen aan beleggers.

Deze en andere maatregelen leverden Aegon in het derde kwartaal 729 miljoen euro aan kapitaal op. In het vierde kwartaal moet dat de buffers met nog eens 600 tot 800 miljoen euro stutten. Het exta kapitaal moet ervoor zorgen dat Aegon zijn kredietwaardigheidstatus AA behoudt.

Aanvankelijk was Aegon van plan om geld vrij te maken om te investeren in groeimarkten, zoals in Centraal en Oost-Europa. ,We gebruiken het geld nu voor onze kapitaalpositie. Als straks het slechte weer voorbij is, wenden we het weer aan voor de groeimarkten’, stelde Streppel. Ondanks de economische onrust in sommige Oost-Europese landen vindt de financieel directeur de regio nog steeds zeer geschikt voor uitbreiding.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden