PCM verkoopt zorguitgever en denkt weer na over gratis krant

PCM onderhandelt over de verkoop van Bohn Stafleu Van Loghum (BSL). Deze in de zorg- en welzijn gespecialiseerde uitgever uit Houten, waar ruim 140 mensen werken, is een van de bedrijven die volgens de nieuwe strategie van PCM van de hand worden gedaan....

Van onze verslaggever Wilco Dekker

Volgens diverse bronnen heeft PCM inmiddels een principe-akkoord bereikt met het Duitse Springer Verlag, dat netto ongeveer 50 miljoen euro over zou hebben voor BSL. Bert Groenewegen, de financiële man in de raad van bestuur van PCM, ontkent dat. Volgens Groenewegen wordt nog met diverse partijen onderhandeld over de verkoop van BSL, onder meer bekend van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, en is er nog niets besloten.

Naast BSL staan ook de algemene boekenuitgeverijen van PCM, zoals Meulenhoff, in de etalage. De educatieve uitgeverij Thieme Meulenhoff blijft echter wel deel uitmaken van het bedrijf, zo maakte bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge van PCM vorige week bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie. De Britse grootaandeelhouder van PCM, het ‘opkoopfonds’ Apax, wilde het schoolboekenbedrijf van de hand doen en de opbrengst innen. Dat leidde tot een aanvaring met de andere grootaandeelhouder van PCM, de stichting Democratie en Media. Die stichting wil dat PCM kranten en educatie blijft doen.

De opbrengst van BSL gaat niet naar de aandeelhouders. PCM wil de miljoenen deels gebruiken voor investeringen in het bedrijf en deels voor het aflossen van schulden; sinds de herfinanciering eerder dit jaar waarbij Apax zijn investeringen verrekende, heeft PCM een forse schuldpositie. De banken moeten nog wel instemmen met het voornemen van PCM.

Naast de voordelen van de verkoop van BSL kampt PCM ook met een dreigende strop. De in 2000 geopende drukkerij in Amsterdam heeft problemen, die te wijten zouden zijn aan vroegtijdige slijtageverschijnselen van de persen en de bijbehorende systemen. Volgens PCM-bestuurder Groenewegen doet een externe partij onderzoek naar de oorzaak van de problemen. Slijtageverschijnselen zouden pas na tien tot vijftien jaar mogen optreden. Volgens Groenewegen wordt samen met de leverancier bekeken wat precies de problemen zijn met de drukpersen, en wie straks welke schade moet betalen. Het vervangen van essentiële onderdelen wordt sowieso een tijdrovende klus, omdat de drukkerij ondertussen moet doordraaien. Tot nu toe zijn er volgens Groenewegen slechts enkele incidenten geweest. Tijdig ingrijpen moet grotere problemen voorkomen.

Dat is temeer van belang omdat PCM volgens de nieuwe strategie ook nog steeds werkt aan een nieuwe gratis krant. Dat zou een multimediaal concept moeten worden in samenwerking met KPN-dochter Planet Internet. Eerder zou PCM in zee gaan met de Nijmeegse investeerder Marcel Boekhoorn, wiens gratis kwaliteitskrant De Pers nog deze maand op de markt moet komen, maar PCM trok zich terug. Nog daarvoor zou de Volkskrant een gratis krant gaan maken voor PCM, maar ook dat plan ging niet door vanwege te grote financiële risico¿s. Welke rol de toenmalige plannen van de Volkskrant spelen in het nieuwe gratis concept van PCM, is nog onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden