PCM-topman Aan de Stegge krijgt bonus van 2 miljoen

Bestuursvoorzitter Ton aan de Stegge en bestuurder Philip Alberdingk Thijm van PCM Uitgevers krijgen een miljoenenbonus bij het vertrek van Apax....

Van onze verslaggevers Wilco Dekker en Harry van Gelder

Aan de Stegge zou tegen de 2 miljoen euro ontvangen, Alberdingk Thijm ongeveer 1 miljoen euro. Dat zeggen betrouwbare bronnen.

Onlangs zei PCM-topman Aan de Stegge in een interview met het weekblad HP De Tijd dat hij bij Apax ‘geen bonusregeling heeft bedongen of gekregen’.

Aan de Stegge geeft toe dat hij participeert in het aandelenplan. ‘Ik behoor ook tot de managers.’ Volgens hem is een bonusregeling iets anders dan een participatieplan. De PCM-baas zegt bij zijn komst in april 2006 nauwelijks over zijn salaris te hebben onderhandeld. ‘Ik vond de uitdaging belangrijker dan de hoogte van mijn loon. Toen hebben ze me een vergelijkbaar pakket als mijn voorganger Bouwman gegeven.’

Vorige week werd duidelijk dat ongeveer dertig topmanagers profiteren bij het vertrek van grootaandeelhouder Apax. Toen was nog niet bekend dat Aan de Stegge en Alberdingk Thijm ook tot deze groep behoren. De managers krijgen 8 miljoen te verdelen.

Aan de Stegge zegt dat Apax heeft aangedrongen op een participatie. Dit is gebruikelijk bij investeringsmaatschappijen.

Managers wordt gevraagd te investeren in het bedrijf. De nieuwe eigenaar wil zo de managers aan zich binden en hen stimuleren: als het bedrijf goed presteert, worden ook de aandelen van het management meer waard. Door de hoge waardering van PCM op 850 miljoen euro (200 miljoen meer dan bij de komst van Apax in 2004), krijgen de managers tien keer hun inleg terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden