PCM-kranten mogelijk in Belgische handen

Laten we hopen dat we hiermee een streep onder het verleden kunnen zetten. Aldus PCM-topman Bert Groenewegen onlangs op de nieuwjaarsreceptie van PCM over het vernietigende rapport van de Ondernemingskamer over de periode dat de uitgever in handen van Apax was....

PCM en de Persgroep praten al langer over de verkoop van het AD, nu nog grotendeels in handen van PCM. De Belgische aankoop van het AD moet de schuld van PCM bij de banken – nu nog 120 miljoen euro – verlagen. Maar door onder meer de kredietcrisis dreigt de verkoop van de krant veel minder op te leveren dan de 50 tot 60 miljoen euro waarop het bedrijf eerder rekende. Maar de banken hijgen PCM in de nek. PCM-baas Groenewegen liet daarom al half december weten dat het bedrijf op zoek was naar een partner. PCM is na het vertrek van Apax voor 90 procent in handen van de ideële Stichting Democratie en Media (SDM). Dat heeft niet voldoende geld om de financiële problemen van de uitgever op te lossen.

Groenewegen noemde de Persgroep in de Volkskrant ‘een goed bedrijf met een goed management, met ook activiteiten buiten de kranten, zoals televisie’. Beide bedrijven kennen elkaar al langer. In 2003 redden de Belgen Het Parool, toen PCM die krant wilde sluiten. Na een flinke reorganisatie ging Het Parool succesvol verder als Amsterdamse stadskrant. Een jaar later was de Persgroep een kandidaat om de nieuwe partner van PCM te worden. Het werd, tot grote spijt van Persgroep-topman Christiaan van Thillo, het Britse Apax.

PCM en de Persgroep praten de komende weken verder over het AD, een complexe deal omdat PCM eerst mede-eigenaar Wegener moet uitkopen voordat de krant doorverkocht kan worden aan de Belgen. Die laatste gesprekken krijgen nu een ander karakter, omdat de Persgroep niet alleen aan tafel zit als potentiële nieuwe eigenaar van het AD, maar van heel PCM.

Mocht de overname van PCM doorgaan, dan ontstaat een bedrijf met de Volkskrant, Trouw, NRC Handelsblad, het AD en Het Parool, los van de boekenuitgevers van PCM en het radiostation Qmusic van de Persgroep. Deze grote uitgever wordt Belgisch eigendom – de stichtingen die PCM nu bezitten hebben toestemming gegeven voor de overnamegesprekken en raken hun meerderheid kwijt.

Vooral de positie van NRC Handelsblad is interessant. PCM praat ook met HAL, de investeringsmaatschappij die mede-eigenaar is van Het Financieele Dagblad. HAL zou vooral geïnteresseerd zijn in NRC Handelsblad. De verkoop van die krant aan HAL zou ook een optie zijn, maar volgens PCM staat het afstoten van een titel los van de overnamegesprekken: de kranten zijn inmiddels zelfstandige werkmaatschappijen, die zelf partners kunnen zoeken; PCM is slechts de holding.

NRC Handelsblad zou er niets voor voelen naar de eigenaar van het FD te verhuizen. Waarop de vraag is of de Persgroep de NRC wil houden, of een verkoop om strategische en financiële redenen beter acht. Mocht dat laatste gebeuren, dan lijkt PCM met – naast het AD – de Volkskrant, Het Parool en Trouw opeens weer op de oude Perscombinatie, waaraan bij het huidige ploeterende PCM met weemoed wordt teruggedacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden