PCM koopt belang in AD terug

Het Algemeen Dagblad komt opnieuw in handen van uitgever PCM. Branchegenoot Wegener staat op het punt zijn belang van 37 procent in het AD voor circa 20 miljoen euro terug te verkopen aan PCM.

Van onze verslaggever Willem Beusekamp

De krant (oplage circa 450 duizend) was tot 2005 al 100 procent eigendom van PCM. In dat jaar werd AD Nieuwsmedia opgericht, met PCM (63 procent) en Wegener als beide aandeelhouders. Het AD en zeven regionale dagbladen van Wegener werden samengevoegd.

Problematische besluitvorming
Een jaar en grote aanloopverliezen later wilde de toenmalige bestuursvoorzitter van PCM (de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw) het verlieslijdende AD geheel afstoten. Achtergrond was ondermeer de problematische besluitvorming in AD Nieuwsmedia. Ondanks het verschil in economisch eigendom hadden beide partijen dezelfde zeggenschap.

Wegener had wel oren naar een volledige overname, maar had (en heeft) geen geld.

Bert Groenewegen, na het gedwongen vertrek van zijn voorganger sinds eind vorig jaar voorzitter van PCM, is tevreden over de komende deal: ‘Het AD heeft goed gepresteerd en veel groeikansen. Ik maak me geen zorgen over de krant.’

Partner
Groenwegen ontkent het hardnekkige gerucht in de dagbladbranche dat PCM na Wegener opnieuw een partner zou zoeken voor de exploitatie van het Rotterdamse krantenbedrijf, waarbij telkens de naam valt van de Belgische De Persgroep van Christian van Thillo, in Nederland eigenaar van ondermeer de oud-PCM-krant Het Parool.

Groenewegen: ‘Als je op het punt staat weer enig eigenaar te worden zou het ook niet logisch zijn weer een andere partner te zoeken.’

Van Thillo zelf geeft geen commentaar al heeft hij dit jaar regelmatig openlijk verklaard zijn belangen in Nederlandse printmedia te willen vergroten. Groenewegen: ‘Ik denk niet dat hij dan op het AD doelde. Er zijn in ieder geval geen gesprekken geweest.’

Bij het aanstaande akkoord tussen beide uitgevers _ dat goedkeuring vereist van de Nederlandse Mededingingsautoriteit _ is tevens PCM Lokale Media betrokken, uitgever van 27 gratis weekbladen in Zuid-Holland. Dit onderdeel verhuist in z'n geheel naar Wegener.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden