PCM is na vertrek Apax terug bij af

Opluchting alom, dinsdag bij PCM Uitgevers, na het vertrek van het Britse opkoopfonds Apax. De nieuwe eigenaar van PCM, de Stichting Democratie en Media, is blij dat het bedrijf ‘een eenduidige aandeelhoudersstructuur’ krijgt, gezien de woelige ontwikkelingen in de dagbladwereld....

Ook Apax is tevreden: het fonds is blij met de mooie prijs die SDM heeft betaald, en is ook blij dat het van het even lastige als ingewikkelde PCM is verlost. En vooral: zonder al te veel inspanningen is het beoogde rendement op de investering, 25 tot 30 procent, binnengehaald, zodat het private equity-fonds op zoek kan naar andere mogelijkheden. Nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Rest de vraag wat PCM in de afgelopen 2,5 jaar is opgeschoten. Apax werd in de zomer van 2004 onder leiding van toenmalig topman Theo Bouwman binnengehaald bij PCM. Het boeken- en krantenconcern was toen voor 57,4 procent in handen van de voorloper van de stichting Democratie en Media. PCM had zware schulden bij ING, Aegon en NIB, en dreigde vanaf 2005 nog meer af te moeten dragen aan deze financiële instellingen. De uitgever moest niet alleen van de leningen af, maar wilde ook een kapitaalkrachtige partner. Die moest het bedrijf via overnames meer dan een miljard euro omzet bezorgen, zodat PCM rijp was voor een beursgang. Het ‘volksaandeel’ PCM zou vervolgens garant staan voor stabiliteit en groei.

Zover is het nooit gekomen. Interessante partijen, zoals de educatieve uitgeverij Malmberg, gingen naar concurrenten. ‘Maar het is de vraag of je dat Apax kunt verwijten’, zegt een betrokkene. ‘Je kunt wel zeggen dat ze geen grote investeringen hebben gedaan in PCM, maar dan moet er wel iets te investeren zijn. Daar had het management voor moeten zorgen.’

Een andere betrokkene ziet dat anders. ‘Apax werd binnengehaald voor het geld en voor de ideeën. Maar ze hebben nooit een cent in het bedrijf gestoken, en ook nooit een goed idee geopperd. Ze hebben hun winst gepakt en laten PCM nu zwaar behangen met schulden achter. Het is een grote fout geweest. We zijn in die 2,5 jaar geen moer opgeschoten. Maar gelukkig heeft PCM, of vooral de onderdelen van het bedrijf, nog volop potentie.’

Nu de Stichting Democratie en Media zijn doel – Apax uit het bedrijf werken – heeft bereikt, moet het met de andere aandeelhouders om tafel. Dat zijn de stichting de Volkskrant (4,3 procent van de aandelen) en de stichting de Christelijke Pers (1,3 procent). Verwacht wordt dat die onderlinge verhoudingen gaan veranderen, waarbij vooral de stichting de Volkskrant een grotere rol wil.

De stichtingen moeten verder gezamenlijk beslissen of ze nieuwe financiële en/of strategische partners binnenhalen bij PCM. Of dat ook gebeurt, houdt SDM nog even in het midden, omdat er na de machtsovername nog met allerlei partijen rond PCM gepraat moet worden. ‘Een groot meerderheidsbelang in PCM zijn is voor ons geen doel op zich’, zegt een woordvoerder van SDM. ‘Als een geschikte partij zich meldt en een goede prijs biedt, zullen we dat natuurlijk in overweging nemen.’

Na de ervaringen met Apax zullen nieuwe aandeelhouders in PCM in elk geval Nederlands zijn, en zeker geen investeringsmaatschappijen. Dat beperkt de mogelijkheden tot banken en andere uitgevers.

Ondertussen lijkt PCM na 2,5 jaar weer terug bij af. Voor de komst van Apax was de meerderheid van het middelgrote boeken- en krantenconcern in handen van een stichting die te maken had met hoge schulden. Een situatie die de nieuwe eigenaar bekend moet voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden