PCM en NDC praten over samengaan

De verhoudingen in uitgeversland gaan weer veranderen, nu het Britse opkoopfonds Apax maandag officieel is vertrokken als eigenaar van PCM Uitgevers....

Wilco Dekker en Harry van Gelder

De NDC geeft het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant uit en is eigenaar van de – ooit door PCM begeerde – uitgever Veen, Bosch Keuning (VBK). Met een omzet van ongeveer 300 miljoen euro is NDC ruim de helft kleiner dan PCM, dat ook nog voor 67 procent eigenaar is van het AD. Omdat het bedrijf winstgevender is dan PCM, zou NDC toch ongeveer 40 procent krijgen in het nieuwe bedrijf.

Met een fusie zou NDC meer schaalgrootte en landelijk bereik krijgen. Ook kan de educatieve poot versterkt worden met PCM’s Thieme Meulenhoff. PCM kan de basisverbreding – kranten, boeken en educatie – verder uitwerken en een financieel sterke partner binnenhalen. De beoogd topman van het fusiebedrijf is – de in uitgeverskringen hoog aangeslagen – Jan de Roos, topman van NDC. De Stichting Democratie en Media (SDM), na Apax’ vertrek de nieuwe eigenaar van PCM, wilde De Roos al eerder binnenhalen. Onder druk van Apax werd vorig jaar echter Ton aan de Stegge benoemd.

Volgens secretaris Aad Stoop van de Stichting Democratie en Media vormen PCM en NDC ‘een mooie fit’, maar wordt er ook met andere partijen gepraat. NDC-topman Jan de Roos noemt de bundeling ‘een interessante gedachte’. ‘Beide bedrijven hebben een ideële stichting als eigenaar en de activiteiten passen goed bij elkaar.’ Verder wil De Roos geen commentaar geven.

De fusie tussen PCM en NDC zou wel voorgelegd moeten worden aan de mededingingsautoriteit NMa. Die moet bekijken of het nieuwe bedrijf niet te machtig wordt op de markt van kranten, boeken of educatieve uitgaven. Dat kan betekenen dat onderdelen moeten worden afgestoten. Inclusief het AD zou het fusiebedrijf bijna 1,5 miljoen kranten verspreiden, dubbel zoveel als De Telegraaf.

De nieuwe uitgever zou eigendom worden van vier stichtingen en een BV. Na het vertrek van Apax heeft de Stichting Democratie en Media 88 procent van PCM, de stichting De Volkskrant 9 procent en de Stichting De Christelijke Pers (van Trouw) 3 procent. NDC is voor ruim 90 procent in handen van de stichting Je Maintiendrai, de rest zit bij Heidehuis BV van de Groningse courantiersfamilie Hazewinkel. Mochten PCM en NDC samengaan, dan is de Nederlandse uitgeversmarkt verdeeld in drie blokken: PCM/NDC, de Telegraaf Media Groep en Wegener.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden