Paul Jansen belangrijkste kandidaat voor hoofdredacteurschap Telegraaf

Paul Jansen is hoofdkandidaat om hoofdredacteur van De Telegraaf te worden. De directie en de zittende hoofdredactie hebben de politieke commentator unaniem voorgedragen voor de functie. De redactieraad heeft maandag een gesprek met hem. Dat zeggen ingewijden.

Paul Jansen.Beeld Judith Baas

De redactieraad zal vragen stellen, maar wil 'niet dwarsliggen', zegt een goed ingevoerde bron. Dinsdag brengt de raad een advies uit. Als dat positief is, zal de benoeming kort daarop worden aangekondigd.

Jansen is niet bereikbaar voor commentaar. Moederbedrijf TMG wil geen uitspraken doen over de kandidatuur van Jansen, zolang 'het proces nog loopt'. De enige serieuze tegenkandidaat, misdaadverslaggever John van den Heuvel, zou zich hebben teruggetrokken, meldt Quote.

Analyticus met rechts hart is niet bang voor ruzie

Lees hier een uitgebreider profiel van Paul Jansen.

Jansen zou de opvolger worden van Sjuul Paradijs, die in mei moest vertrekken nadat hij het slachtoffer was geworden van de interne machtsstrijd bij TMG. Toen plannen van de directie uitlekten om De Telegraaf op te knippen in submerken, zoals Vrouw, Privé en Telesport, kwamen de redactie en de drukkers in opstand. De onafhankelijkheid van de krant zou in het geding zijn.

De directie schakelde vervolgens een advocatenkantoor in om het redactiestatuut te bekijken en de macht van de redactie in te perken. Sindsdien nam ook de redactieraad een advocaat in de arm en liepen de spanningen hoog op. Het vertrek van Paradijs verbijsterde de redactie, die als één man achter hem ging staan.

Jansen zal naar alle waarschijnlijkheid moeten doen wat Paradijs heeft nagelaten: de oplagedaling stoppen, laveren tussen redactie en directie en een aantal impopulaire maatregelen nemen. Er zullen enkele tientallen ontslagen vallen op de redactie en het aantal drukpersen wordt teruggebracht van tien naar vier, waarbij 168 van de 250 banen verloren gaan.

Paul Jansen zou de opvolger worden van Sjuul Paradijs die in mei moest vertrekken bij de Telegraaf.Beeld anp
Aan Jansen de taak om te doen wat Paradijs heeft nagelaten: het stoppen van de oplagedaling.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden