Pas ingevoerd Kennisnet dreigt ten onder te gaan

Kennisnet, het prestigieuze computernetwerk dat sinds juni 12 duizend Nederlandse scholen met elkaar verbindt, dreigt al te moeten worden ontmanteld....

Van onze verslaggever Kees Kraaijeveld

Diverse maatschappellijke organisaties roepen het kabinet op alsnog met geld over de brug te komen.

Kennisnet is een soort beschermd internet, waarop schoolkinderen informatie kunnen vergaren zonder in contact te komen met porno, illegale software of reclame. Om de 2,7 miljoen leerlingen van basisscholen en voortgezet onderwijs te laten internetten, is op jaarbasis 100 miljoen euro nodig, maar in het regeerakkoord is daarmee geen rekening gehouden.

Ook ontbreekt een post van 95 miljoen voor de verdere ontwikkeling van de ICT in het onderwijs. Oud-onderwijsminister Hermans luidde hierover al de noodklok in zijn overdrachtsdossier.

Kennisnet was één van de paradepaardjes van het paarse kabinet. Hermans heeft de afgelopen drie jaar 1,3 miljard euro besteed aan ICT op school. Na veel vertragingen werd in juni gevierd dat de laatste school op het netwerk werd aangesloten. 'Het feestje van de opening is amper voorbij en nu kunnen we alweer de begrafenis gaan organiseren', zegt Maes.

Kennisnet-directeur Maes verwacht niet dat de gelden nog beschikbaar komen. OC en W zegt nog altijd met het probleem aan de slag te zijn. 'Maar die komen vast met een tussenoplossing, voor een dubbeltje op de eerste rij', zegt Maes.

Als het geld er niet komt, zullen vooral de kleinere scholen eind 2003 hun internetverbinding niet meer kunnen betalen. 'De verschillen tussen groot en klein worden hierdoor alleen maar groter', zegt Cees Oudshoorn, economisch directeur bij VNO-NCW. 'En dat terwijl het kabinet juist kleinschaligheid nastreeft.' VNO-NCW heeft de minister in een brief om meer geld gevraagd.

De diverse onderwijsorganisaties houden hun hart vast. 'We moeten juist flink in ICT blijven investeren', zegt directeur Roelf Willemstein van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). 'We zijn nog niet eens klaar met Kennisnet.'

Want nu het netwerk er ligt, voldoet Nederland weliswaar aan de Europese doelstelling om alle scholen met internet te verbinden, maar docenten en leerlingen benutten de mogelijkheden nog niet optimaal. Voor het bijscholen van docenten en educatieve software hebben de scholen ook extra geld nodig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden