Pas en pin in aparte kluizen? Niet veilig genoeg, vindt ING

ING Bank heeft ten onrechte een schadevergoeding geweigerd aan een klant die bij een inbraak is beroofd van twee kluizen, waarin hij zijn bankpassen en bijbehorende pincodes apart had opgeborgen. Dat zegt de geschillencommissie van het instituut voor financiële klachten Kifid, die de eis voor schadevergoeding deels heeft toegekend.

null Beeld anp
Beeld anp

In de woning van de klant werd ingebroken toen hij op vakantie was. Dat gebeurde ondanks een voordeur met politiekeurmerk, en ondanks een buurvrouw die een oogje in het zeil hield. Bij de inbraak gingen de dieven ervandoor met twee kluizen. In de een lagen de bankpasjes van de klant opgeborgen. In de ander de pincodes, genoteerd alsof het telefoonnummers waren.

Volgens ING Bank waren al die veiligheidsmaatregelen onvoldoende. De kluis met de pincode was slechts een kastje met een slot dat niet aan de muur was verankerd. De andere kluis was 8,5 kilogram zwaar, was voorzien van een digitaal slot en zat aan de muur vastgeschroefd.

De bank zegt verder dat de pincodes niet genoeg waren 'versluierd', zoals de voorwaarden voorschrijven. Onbevoegden zouden gemakkelijk hebben kunnen zien dat de telefoonnummers de pincodes bevatten.

Dat laatste zou onder meer zijn gebleken uit het feit dat de inbrekers met de gestolen passen geld hebben gepind en na twee foute pogingen de juiste pincode wisten in te toetsen. Er werd 3.880 euro van de rekening gehaald.

De geschillencommissie van het Kifid heeft in deze zaak een salomonsoordeel geveld. Zij vindt dat de klant met aparte kluizen, een veilige voordeur en toezicht door de buren zeker moeite heeft gedaan om zijn betalingsmiddelen te beveiligen. Alleen de gemakkelijk te ontcijferen pincode valt de klant aan te rekenen.

De commissie is van oordeel dat ING Bank moet opdraaien voor driekwart van de schade die de klant heeft geleden: 2.910 euro. Tegen de uitspraak is geen beroep mogelijk.

De bank mag overigens wel eisen dat een kluis goed aan een muur is verankerd. Tegen die verzwaring van de eis had de klant bezwaar gemaakt. Dat is afgewezen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden