Particulieren nemen massaal het heft in eigen handen 'Zelf beleggen is veel spannender'

Particuliere beleggers vormen tegenwoordig een even veelzijdige als wispelturige groep. De koersenpagina's zijn niet alleen het exclusieve gespreksonderwerp van de hockeyclubs in Bloemendaal en Wassenaar: ook in voetbalkantines, brandweerkazernes en lerarenkamers is de AEX-index het gesprek van de dag....

PETER DE WAARD

Van onze verslaggever

Peter de Waard

AMSTERDAM

'Mensen hebben ernorm veel bijgeleerd', zegt directeur J. Krant van de effectenbank Kempen & Co. 'Tien jaar geleden was er bij een bankfiliaal in Bolsward niemand te vinden die iets van de beurs wist. Nu zijn er op ieder bankkantoor full-time krachten voor.'

Afgelopen vrijdag concludeerde ABN Amro in een onderzoek dat particulieren minder vaak hun heil zoeken bij fondsen van beleggingsinstellingen en banken, waar heuse experts de geschikte aandelen voor hen selecteren. In plaats daarvan stellen zij hun eigen aandelenportefeuille samen.

'Doe-het-zelf-beleggen' bespaart niet - zoals de term 'doe-het-zelf-klussen' wel suggereert - op de kosten. Integendeel: de belegger is aanzienlijk meer aan aan- en verkoopprovisies kwijt. Maar het verhoogt mogelijk wel het plezier in beleggen. En daarnaast leidt het vaak ook tot een beter resultaat.

'Het is veel spannender', zegt Krant. In zijn ogen zijn de particulieren massaal de institutionele beleggers gevolgd die na 1992 volop in aandelen zijn gaan beleggen. 'De instituten zijn het eerst gaan beseffen dat aandelen structureel een beter rendement opleveren. De particulieren zijn gevolgd; gestimuleerd door de lage rente en de successen van het poldermodel.'

Uit een onderzoek dat de beurs eerder dit jaar heeft uitgevoerd, blijkt dat vorig jaar 36 procent van de transacties voor rekening kwam van kleine particuliere beleggers; mensen die honderd stukjes Baan Company kopen in plaats van onmiddellijk een belang te nemen van enkele procenten.

In 1995 was het aandeel van de particuliere belegger in de totale aandelenomzet nog 28 procent. De stijging is nog indrukwekkender als wordt bedacht dat de totale aandelenomzet op de beurs vorig jaar steeg van 401 miljard tot 644 miljard gulden. Kleine beleggers namen hiervan 232 miljard voor hun rekening. Eén jaar eerder was dat nog 112 miljard gulden.

Op de optiebeurs was de opmars van de particuliere belegger mogelijk nog indrukwekkender. Hier steeg de omzet vorig jaar met 70 procent tot 28,5 miljoen optiecontracten. Particuliere beleggers namen daar 69 procent van voor hun rekening. Een jaar eerder bij een veel lagere omzet was dat nog 62 procent.

Het effectenhuis Theodoor Gilissen in Amsterdam is ervan overtuigd dat het aandeel van particuliere beleggers in de totale beursomzet dit jaar verder zal groeien. Omdat ook de aandelenomzet opnieuw explosief groeit, zal mogelijk het door particulieren verhandelde bedrag aan aandelen in absolute getallen opnieuw verdubbelen. 'Het aantal kleine transacties op de beurs - minder dan een ton - nam in het eerste halfjaar met 62 procent toe, terwijl de totale aandelenomzet met 59 procent groeide. Dat betekent dat de particulieren relatief nog actiever zijn geworden', zegt hoofd research M. Molenaar van Theodoor Gilissen.

Molenaar noemt de grotere belangstelling van particuliere beleggers voor aandelen een logisch gevolg van de hogere beurskoersen - 'die extra vraag uitlokken' -, betere informatievoorziening - 'Teletekst, Internet, meer financieel nieuws op televisiejournaals en in de dagbladen' -, lagere transactiekosten - 'beurorderlijnen' - en een toenemend zelfvertrouwen in de doe-het-zelf-benadering.

'Dat laatste heeft ook te maken met de teleurstellende resultaten die met name de internationaal opererende beleggingsfondsen de laatste jaren op hun beleggingen hebben behaald. Mensen constateren eenvoudig dat de fondsen vaak de gemiddelde koersstijging van de beurs niet kunnen bijbenen. Zelf denken de particuliere beleggers het juist beter te kunnen dan de index', zegt Molenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden