Particuliere belegger standvastiger dan enkele jaren geleden Beurslijn Labouchere geen goudmijn

De beursorderlijn van Labouchere is een enorm succes. Binnen een jaar is de capaciteit voor de afhandeling van telefoontjes bijna verdrievoudigd en een nieuwe uitbreiding komt eraan....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

'Een grote winstmaker is het niet', zegt drs. W. Brouwer, vice-voorzitter van de bank, tijdens een toelichting op de woensdag gepresenteerde jaarcijfers. Het succes van VEB Bottom-Line, zoals de beursorderlijn heet die de bank samen met de Vereniging voor Effectenbezitters heeft opgezet, zit niet zozeer in het aantal klanten.

Dat zijn er inmiddels zo'n vijfduizend. Maar deze klanten handelen aanzienlijk meer in aandelen dan Labouchere bij de start van de beursorderlijn had gedacht. 'Gezamenlijk gaat het om ongeveer 500 duizend transacties. Dat is het vijf-, zes- of zevenvoudige van wat wij in het begin hadden gedacht', aldus Brouwer.

Deze transacties worden uitgevoerd tegen kostprijs, zegt hij, vandaar dat de bank hieraan niets verdient. De winst moet komen uit de verkopen van andere financiële producten van de bank aan de klanten van de beursorderlijn. Maar aan dit zogeheten cross selling hebben meeste klanten weinig behoefte. 'De cross selling aan vijfduizend klanten is wat beperkt', zegt Brouwer.

Aan andere particuliere beleggers heeft Labouchere vorig jaar daarentegen wel meer producten weten te slijten. Daarbij speelt de volledige dochter Legio-Lease een belangrijke rol. Vorig jaar verdubbelde het aantal deelnemers aan diverse beleggingsproducten tot ongeveer 60 duizend. De totale inleg ligt inmiddels boven de miljard gulden.

De inleg op een ander product, KoersLift, dat onder de naam van Labouchere wordt verkocht, bedraagt nu zo'n honderd miljoen gulden. Met KoersLift steken beleggers hun geld voor tien jaar in de AEX, de index van de Amsterdamse beurs. Met dit product kunnen beleggers ook verdienen aan een koersdaling.

De slechte koersontwikkeling op de Amsterdamse beurs is volgens drs. J. Streppel, directievoorzitter van Labouchere, een stimulans geweest voor de verkoop van dit product. 'De verkoop liep aanvankelijk langzamer dan gedacht. Maar we zien nu dat het hard loopt.'

Met KoersLift speelt Labouchere volgens Streppel in op de grootste angst die bij beleggers leeft. Zij worden volgens hem vooral afgeschrikt door de vrees precies te gaan beleggen op het moment dat de aandelenkoersen op hun hoogste punt staan. Tegelijkertijd is de ervaring van Labouchere dat particuliere beleggers inmiddels minder angstig zijn dan een paar jaar geleden.

Dat is ook gebleken tijdens de soms forse koersdalingen van de afgelopen weken. 'Een groot verschil met vroeger is dat de particuliere belegger niet meteen weg is uit de markt', zegt Streppel. Die standvastigheid past ook in het beeld dat Labouchere van de particuliere markt heeft. Een aantal ontwikkelingen, zoals de 'bewustwording' van de belegger en het overheidsbeleid, leiden ertoe dat de particulier steeds meer zal gaan beleggen. 'Dat is onze heilige overtuiging en daarom investeren wij ook daarin', aldus Streppel.

De mindere gang van zaken op de effectenbeurzen in de afgelopen weken heeft het winstvooruitzicht voor Labouchere enigszins vertroebeld. Vorig jaar maakte de bank, mede vooral ook dankzij het gunstige beursklimaat een winstsprong naar 37,7 miljoen, een verdubbeling vergeleken met 1995.

Gaan na de correctie van de afgelopen weken de koersen weer omhoog dan verwacht Streppel dat de bank het resultaat van vorig jaar kan evenaren. Bij minder gunstige marktomstandigheden zal dit jaar het resultaat lager uitkomen dan de 37,7 miljoen, maar Streppel voorziet dat het 'nog steeds heel goed' zal zijn. Een meer precieze voorspelling wilde hij niet geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden