Paprika als eerste Nederlandse groente naar China

Wat? Paprika's. Waarnaartoe? China

null Beeld null

Waar komt deze export vandaan?

Door intensieve samenwerking tussen kwekers van kasgroentes, de overheid en organisaties zoals de Federatie Vruchtgroente Organisaties (FVO) heeft Nederland voor het eerst paprika's geëxporteerd naar China. Enkele geselecteerde kwekers leveren de kwalitatief hoge paprika's voor de export.

Hoe werkt export van groente naar China?

Het is een lang traject dat al in 2012 begon. De Chinezen beschermen sterk hun eigen markt. Zij zijn bang voor uitheemse plantenziekten en insecten, daarom is er nauwelijks import van groente. De paprika is de eerste groente ooit die vanuit Nederland naar China wordt geëxporteerd.

De Nederlandse paprika's zijn een aanvulling op het lokale assortiment en bedreigen de lokale markt daarom niet. Een delegatie Chinese bedrijven heeft vorig jaar verschillende Nederlandse kwekers bezocht, waarna Sharon Dijksma, toen nog staatssecretaris van Economische Zaken, in oktober vorig jaar de overeenkomst met de Chinese overheid tekende voor de markttoegang van de paprika. Een team van de Chinese keuringsdienst heeft in Nederland de keuring van de eerste proefexport gedaan, die verliep uitstekend. Naar verwachting start de export in maart of april volgend jaar.

Waarom juist paprika's en geen courgettes, bijvoorbeeld?

Transport naar China duurt lang. Paprika's zijn goed houdbaar en daarom geschikt voor lange reizen. Van de Nederlandse kasgroentes heeft de paprika een relatief hoge waarde. Onderzoek laat zien dat de kans groot is dat de Chinese consument de Nederlandse paprika gaat kopen. Mogelijk zijn later ook Nederlandse courgettes en aubergines in het schap vinden. De Chinese markt is met 1,2 miljard inwoners natuurlijk bijzonder interessant.

Produceert China zelf geen paprika's?

China produceert zelf veel paprika's maar de Nederlandse zijn veel beter. De lokale Chinese versie is geen concurrent. Rauwe paprika eten doen ze daar niet omdat de kwaliteit en het vertrouwen in voedselveiligheid slecht is. De paprika's worden verkocht in de betere supermarkt.

Wat voor paprika's gaan er naar China?

De 'gewone' groene, gele, oranje en rode paprika's gaan naar China, die worden ook wel blokpaprika's genoemd. Ook gaan de rode, gele en oranje zoete puntpaprika'snaar China. Er zijn veel meer soorten, maar er is vooralsnog voor een klein assortiment gekozen. De exportwaarde kan binnen 5 jaar oplopen tot zo'n 15 miljoen euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden