Paniek om grondstofprijzen

Er is paniek op de grondstoffenmarkten. Dinsdag daalde de koperprijs naar een nieuw dieptepunt van 2,24 dollar per 0,45 kilo of 4.955 dollar (4.423 euro) per ton. Dit is de laagste prijs in meer dan zes jaar. Ook andere grondstoffen verloren opnieuw terrein.

Een kopermijn in Indonesië. De vraag naar koper stokt. Beeld Reuters

Koper wordt gebruikt in de bouw en de auto-industrie. De prijsdaling wordt veroorzaakt door de lagere economische groei in China, waarover bijna dagelijks nieuwe alarmerende cijfers naar buiten komen.

De zakenbank Goldman Sachs stelde in een nieuw analistenrapport dat de daling van de koperprijzen jaren kan aanhouden. Voor eind dit jaar voorspelt de bank een koperprijs van 4.800 dollar per ton en voor eind volgend jaar van 4.500 dollar per ton.

De koperprijs is in korte tijd meer dan gehalveerd. Van de totale koperexport in de wereld ging tot voor kort bijna 45 procent naar China, maar dat is verminderd. Deutsche Bank denkt dat de vraag naar koper uit China de komende jaren maximaal met 3 procent zal stijgen, in plaats van de eerder voorspelde 7,5 procent.

China gebruikt koper met name voor de aanleg van infrastructuur als elektriciteitsnetwerken. Dit jaar zijn die voor een deel stilgelegd. Op dit moment wordt jaarlijks 500 duizend ton meer koper geproduceerd dan dat er vraag naar is.

Koperdiefstal houdt aan

Ondanks de daling van de koperprijs blijkt het metaal lucratief voor dieven. Gisternacht hield de politie in Veenendaal drie mannen aan die in tassen grote voorraden koper bij zich hadden. Zaterdag ontstond bij een flat in Sittard een gaslek nadat koper was weggehaald. Een aantal mensen moest worden geëvacueerd. Ook in Cuijk ontstond eerder deze maand een gaslek na koperdiefstal. In Maastricht en Lelystad zijn eerder ook mannen aangehouden die koper hadden weggehaald.

Catastrofaal

Belangrijke koperproducerende landen als Zambia en Chili hebben last van de prijsdalingen. Chili, waar koper goed is voor 30 procent van de export, kondigde dinsdag aan de tering naar de nering te zetten. De geplande 10 procent stijging van de overheidsuitgaven wordt gehalveerd tot 5 procent. De economische groei in dat land loopt terug door de daling van de koperprijs en door minder investeringen in de mijnbouw.

Voor een klein land als Zambia is de ontwikkeling catastrofaal. Daar is koper goed voor 85 procent van de export. De munt van het land - de kwacha - is dit jaar al met meer dan 45 procent gedaald.

Maandag kelderde ook de koers van Glencore, een van de grootste grondstofhandelaren in de wereld. Binnen een dag verloor het aandeel 29 procent, nadat de zakenbank Investec had gewaarschuwd dat de volledige aandeelhouderswaarde van het bedrijf als sneeuw voor de zon wegsmelt als de daling van de prijzen aanhoudt.

Bijna alle delfstoffen

Glencore, dat vier jaar geleden nog voor een recordbedrag op de Londense beurs werd genoteerd, ontkende gisteren dat er problemen te verwachten zijn. Hierdoor herstelde de koers zich met 16 procent. Daarbij speelden ook geruchten een rol over een mogelijk bod van een private equity-firma op de sterk gedaalde waarde van het bedrijf.

Niettemin is het aandeel nog maar eenzesde waard van het bedrag waarvoor het in 2011 naar de beurs ging. Andere mijnbouwgiganten als BHP Billiton en Rio Tinto worden in de val meegetrokken, hoewel zij de crisis beter de baas lijken te kunnen.

Bijna alle delfstoffen staan onder druk. Zink en aluminium daalden dinsdag eveneens in prijs. Lood, het enige metaal dat dit jaar een grote prijsdaling bespaard was gebleven, moest dinsdag ook 1,7 procent prijsgeven.

Olie is sinds juni vorig jaar al 60 procent goedkoper geworden, kolen 60 procent sinds 2011 en ijzererts 70 procent sinds 2010. Een van de grootste Japanse rederijen, Daiichi Chuo Kisen, moest dinsdag vanwege de ingezakte vraag naar kolen en ijzererts uit China uitstel van betaling aanvragen.

Beeld .
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.