Palestijnen in grotere armoede

De armoede in de Palestijnse gebieden is in vijf jaar tijd meer dan verdubbeld. In 1999 leefde 20 procent van de inwoners onder de armoedegrens, inmiddels is dat percentage opgelopen tot 47....

Van onze verslaggeefster

Vier jaar na het uitbreken van de tweede intifada in september 2000 zijn de Palestijnse gebieden in een diepe recessie gedompeld. De blokkades die de Israëliërs in de vorm van afscheidingen hebben opgeworpen, vormen een groot obstakel om de economie normaal te laten functioneren, stelt de Wereldbank. 'Door de blokkades is de Palestijnse economie gefragmenteerd geraakt, zijn de kosten verbonden aan zakendoen gestegen en is de voorspelbaarheid die nodig is voor een goed investeringsklimaat vernietigd', zegt Nigel Roberts, Wereldbankdirecteur voor de Westelijke Jordaanoever en Gaza.

Op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook wonen 3,6 miljoen mensen. De allerarmsten onder hen hebben te weinig geld voor basisbehoeften als eten, kleding en onderdak. Deze groep van zeshonderdduizend mensen heeft minder dan 1,50 dollar per dag te besteden en is daardoor extra kwetsbaar voor verstoringen in de economie, stelt de Wereldbank.

Sinds het uitbreken van de Palestijnse opstand is de werkloosheid in de gebieden toegenomen van 10 procent naar 28,6 procent van de beroepsbevolking. Het inkomen per hoofd van de bevolking is met meer dan eenderde gedaald. Vorig jaar was er een kleine economische opleving toen het geweld iets afnam, maar nu is situatie weer terug bij af.

Volgens de Wereldbank kunnen de vooruitzichten verbeteren als Israël de grensblokkades versoepelt. Daardoor kunnen meer Palestijnen naar Israël reizen om daar de kost verdienen en zaken te doen. Daarnaast is het volgens de opstellers van groot belang dat de Palestijnen handel kunnen drijven met het buitenland.

Ook de Palestijnse autoriteiten zullen hun bijdrage moeten leveren, stelt het rapport. Ze zullen het investeringsklimaat moeten verbeteren door de grote corruptie in te dammen. Ook zullen ze moeten optreden tegen gewapende groeperingen die het in veel gebieden voor het zeggen hebben, suggereert de Wereldbank.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden