INTERVIEW

'Pacht landbouwgrond is lucratief'

Melkveehouders hebben steeds meer grond nodig. Die pachten ze liever dan dat ze kopen. Verzekeraar ASR is in het gat gesprongen en verdient er goed aan.

Gerard Reijn
Akkerbouwer Gert-Jan Petrie pacht 25 hectare poldergrond van ASR. Beeld Ton Koene
Akkerbouwer Gert-Jan Petrie pacht 25 hectare poldergrond van ASR.Beeld Ton Koene

Verzekeraar ASR heeft afgelopen half jaar zijn landaankopen meer dan verdubbeld. De vastgoedpoot van het genationaliseerde bedrijf kocht bij elkaar 1.846 hectare landbouwgrond om die vervolgens uit te geven in langjarige pacht en erfpacht. De eerste helft van 2014 ging het nog om 717 hectare.

ASR is veruit de grootste eigenaar van landbouwgrond in Nederland met een portefeuille van ruim 33 duizend hectare, ongeveer tweemaal zo groot als Texel. Landbouwgrond maakt nu bijna 3 procent uit van alle beleggingen van ASR.

Volgens Erik Somsen (64), directeur landelijk vastgoed bij ASR, is de tijd zeer geschikt om grond aan te kopen. 'Er is een grote vraag naar agrarische grond, vooral bij melkveehouders. Nu het melkquotum is verdwenen willen melkveehouders uitbreiden. Maar zij hebben grond nodig om hun mest kwijt te kunnen.'

Maar die boeren willen toch juist grond kopen? Dan is dat voor een belegger toch niet interessant?

Van de landbouwgrond in Nederland is 58 procent in eigendom, de rest is gepacht. Dat is al heel lang het geval. Maar de laatste jaren zie je dat boeren meer belangstelling hebben voor langjarige pacht of erfpacht. Als ze grond willen kopen, moeten ze naar de bank om geld te lenen, maar de bank is tegenwoordig terughoudend. Bovendien moeten die boeren ook investeren in nieuwe gebouwen of tractoren. Daarom benaderen ze steeds vaker beleggers zoals wij om grond te pachten.

Tegenwoordig zijn er zelfs boeren die, als ze willen uitbreiden, hun eigen grond verkopen en dan terugpachten. Een soort sale-and-lease-back-constructie. Voor ons is dat een mooie belegging. Het rendement bestaat uit de geïndexeerde pachtsom plus de waardestijging van de grond.

Erik Somsen Beeld
Erik SomsenBeeld

Wat is er zo mooi aan beleggen in landbouwgrond?

'De prijsontwikkeling van landbouwgrond is heel anders dan die van ander vastgoed. Sinds de crisis begon, is commercieel vastgoed bijvoorbeeld veel minder waard geworden, maar agrarische grond is juist meer waard geworden. Over de lange termijn biedt landbouwgrond een mooi, stabiel rendement. Gemiddeld 6 procent, heeft het Landbouw Economisch Instituut berekend.'

Waarom bent u dan de enige verzekeraar die in landbouwgrond belegt?

'Je moet dit heel lang doen, en je moet groot zijn, en gespreid over heel Nederland. Andere verzekeraars hebben het wel gedaan, maar de een na de ander is ermee gestopt. Een paar jaar geleden hebben we nog de hele portfolio overgenomen van Amvest.

'Wij kopen landbouwgrond waar al een pachtcontract op zit, of die we meteen in erfpacht uitgeven. Daardoor is het rond 40 procent goedkoper dan wanneer het vrije grond zou zijn. Als de boer op een gegeven moment van het contract af wil, of met zijn bedrijf stopt, verkopen we de grond. Die is dan meer waard omdat er geen pachtcontract op zit. Elk jaar verkopen we rond 1.000 hectare.

Om dit te doen moet je permanent in deze markt aanwezig zijn, je moet steeds kopen en verkopen. We doen het al 132 jaar.'

Prijzen stijgen snel

De prijs van gras- en weiland is in de eerste helft van het jaar met 10 procent gestegen, aldus het Landbouw Economisch Instituut LEI en het Kadaster. Een hectare grasland kost nu 52 duizend euro. In 2012 was dat nog 42 duizend euro. Er wordt ook veel meer agrarisch land verhandeld. In 2014 was dat 20 procent meer dan in voorgaande jaren. Grond in Brabant, Zeeland en Limburg is nu het duurst: meer dan 60 duizend euro per hectare. In Friesland, Groningen en de kop van Overijssel kost een hectare minder dan 50 duizend euro.

Het afgelopen half jaar verdubbelde u uw aankopen. Gaat die groei verder?

'Ik denk dat we de portefeuille op langere termijn vijf jaar uitbreiden naar 1,5 miljard euro.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden