Paars II wil extra geld voor zorg, openbaar vervoer en onderwijs

Het tweede paarse kabinet moet twee miljard gulden extra uittrekken voor de volksgezondheid, tweeënhalf miljard voor het openbaar vervoer en de vitaliteit van de steden, en 1,8 miljard voor het onderwijs....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Voor justitie en politie komt 800 miljoen beschikbaar. Voor gerichte steun van de laagstbetaalden staat een bedrag van 500 miljoen ingeboekt. De PvdA probeert dit nog te verdubbelen in de aanloop naar de vaststelling van het definitieve financiële kader voor de komende vier jaar.

Vandaag en vrijwel zeker ook dinsdag gaat het gevecht aan de onderhandelingstafel over de vraag welk deel van de meevallers naar het financieringstekort gaat, en welk deel naar uitgaven voor nieuw beleid.

Het geld voor de klassenverkleining gaat ook naar scholen met veel allochtone leerlingen. Deze scholen hebben vaak al kleinere klassen, maar zij mogen de financiële ruimte besteden aan de kwaliteit van het onderwijs en extra leerkrachten.

Het bedrag van 2,5 miljard voor het openbaar vervoer en de vitaliteit van de steden gaat voor een deel naar nieuwe railverbindingen, stadsvernieuwing en bedrijfsterreinen. Er komt een bedrag

van 500 miljoen voor de sociale infrastructuur. Van dit geld worden faciliteiten betaald om probleemjongeren in grote steden aan te pakken.

Het Gemeentefonds krijgt van de rijksoverheid jaarlijks 300 tot 400 miljoen extra, als dat fonds een convenant met de rijksoverheid weet te sluiten over de besteding van dat bedrag.

De zeven miljard aan bezuinigingen worden voor een deel betaald door de departementen. Er komt voor de ministeries een strenger aankoopbeleid. Ambtenaren zullen korter moeten gaan werken. Nieuwe vacatures worden vervuld door mensen die een 32-urige werkweek krijgen.

Er wordt een miljard bezuinigd door minder af te dragen aan de Europese Unie. In de zorg en het onderwijs zullen efficiencymaatregelen veel geld moeten opleveren. Defensie levert 350 miljoen structureel aan bezuinigingen, uitlopend naar een half miljard. Er is nog geen oplossing voor de manier waarop de snel stijgende medicijnkosten moeten worden bekostigd en aangepakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden