Oxfam Novib: Wereldbank veroorzaakt juist armoede

De IFC, het investeringsvehikel van de Wereldbank dat bedoeld is economische groei te bewerkstelligen en extreme armoede te verhelpen, veroorzaakt mogelijk zelf op grote schaal armoede, mensenrechtenschendingen, uitbuiting en misbruik.

Logos van onder andere de Wereldbank en Oxfam Novib. Beeld anp

In de afgelopen vier jaar zijn de wereldwijde investeringen van de International Finance Corporation in hedgefondsen, banken en andere financiële instituten gegroeid tot 36 miljard dollar (33,5 miljard euro) zonder dat duidelijk is hoe die gelden worden doorgesluisd.

Voorjaarsvergadering

Dat concludeert Oxfam Novib in het vandaag te publiceren rapport The Suffering of Others (Het lijden van anderen), dat is ingebracht in de voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en de Wereldbank, over twee weken in Washington. 'De pijnlijke waarheid is dat de IFC niet weet waar het geld belandt en of er goede of verkeerde dingen mee wordt gedaan. Er zijn schokkende voorbeelden van misbruik van IFC-geld door derde partijen die hebben geleid tot onderdrukking, doden, geweld en land grab, het opkopen van land van kleine boeren', zegt Nicolas Mombrial, hoofd van Oxfam International in Washington.

De IFC is in de jaren vijftig opgericht als de private investeringstak van de Wereldbank naast de publieke tak (IDA, IBRD). Nederland is een van de tien grootste aandeelhouders. Daarnaast is Nederland de op een na grootste donateur van de adviesorganisatie van de IFC. Jaarlijks gaat daar 22 miljoen dollar naartoe.

Het bedrag van 36 miljard dollar aan investeringen via de financiële sector is twee keer zo hoog als wat de Wereldbank uitgeeft aan gezondheidszorgprojecten en drie keer zo hoog als die aan onderwijs. 'Van alle IFC-investeringen gaat 62 procent via derden en nog maar 28 procent rechtstreeks naar projecten. De IFC kan helpen bij het aantrekken van particuliere investeringen in arme landen, maar op dit moment worden de investeringen in financiële bemiddelaars lukraak gedaan', aldus Mombrial.

Oxfam International eist een nieuw model voor het investeringsprogramma van de IFC. Van de 49 risicovolle investeringen via derden die de organisatie sinds 2012 heeft gedaan is maar van 3 duidelijk waar het geld is terechtgekomen. Oxfam wil dat de IFC onmiddellijk stopt met deze vormen van investeren. Tot de projecten die de toestand van de lokale bevolking hebben verslechterd behoren die in rubber, suikerriet en palmolieplantages in Cambodja, Laos en Honduras, een dam in Guatemala en energiecentrales in India en West-Papoea.

Vernietiging

In het rapport constateren mensen in de omgeving van deze projecten dat 'de Wereldbank hun leefomgeving vernietigt'. Oxfam wil dat de IFC zich beperkt tot kleinere, duurzamere en socialere projecten en dat volledige verantwoordelijkheid wordt afgelegd over de investeringen die via derden worden gedaan.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden