Overzicht kwijt in Griekse crisis? Zo zit het

De Europese ministers van Financiën praten al dagen in Brussel over de schuldencrisis in Griekenland. Steeds meer dringt bij hen het besef door dat het land er waarschijnlijk niet in zal slagen om de miljardenschuld terug te betalen. Minister de Jager sluit een gedeeltelijke kwijtschelding niet langer uit. Maar een cadeautje hoeven de Grieken niet te verwachten, zegt hij.

Thomas van der Kolk
Bank of Greece in Athene. Beeld reuters
Bank of Greece in Athene.Beeld reuters

De Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verleenden Griekenland vorig jaar een noodlening van 110 miljard euro, nadat was gebleken dat het land zijn schulden niet meer op de kapitaalmarkt kon financieren. Nederland draagt 4,7 miljard euro bij aan de noodlening. Afgesproken is dat Athene in ruil voor de lening flink gaat saneren in de overheidsfinanciën.

Maar het is de laatste weken duidelijk geworden dat de bezuinigingsdoelstellingen niet gehaald gaan worden. De Griekse regering slaagt er niet in om strenge bezuinigingsmaatregelen door te voeren. De staatsschuld loopt daardoor op tot 166 procent van het bruto nationaal product in 2012, waardoor het is uitgesloten dat het land in dat jaar weer kan lenen op de financiële markten.

Privatisering
12 miljard uit het huidige noodfonds is nodig om aan de accute betalingsproblemen te voldoen. Maar volgens het IMF krijgt Griekenland het geld alleen als het aan alle gestelde eisen voldoet. Eén van die eisen is de privatisering van staatsbedrijven.

Griekenland moet voor 50 miljard euro aan staatsbedrijven en infrastuctuur verkopen. Maar ook dat komt niet van de grond, omdat het politiek gevoelig ligt in het land. Europa staat echter op het punt haar geduld met de Grieken te verliezen, en dreigt zelf als deurwaarder te gaan optreden.

Ingewikkelde puzzel
Het is hoe dan ook een ingewikkelde puzzel voor de Europese ministers van Financiën. Ook minister de Jager worstelt ermee, want bereidwilligheid om Griekenland fincncieel uit de brand te helpen is er bij de achterban niet of nauwelijks.

Griekenland blijkt niet in staat om de gemaakte beloftes na te komen, maar het kwijtschelden van de schulden is dus niet te verkopen aan de achterban. Dat is ook absoluut niet de bedoeling, bezweert De Jager.

Onderpand
Hij opperde gisteren het idee dat de Griekse regering staatsbedrijven in onderpand geeft voor nieuwe leningen. Ze zouden in een trust moeten worden ondergebracht. Landen die leningen geven, krijgen een deel van die bedrijven als onderpand. Zij idee zou de steun genieten van Duitsland, Finland, Oostenrijk en Luxemburg.

Wat uiteindelijk ook de oplossing wordt, er zal nog wel even over gepraat worden in Brussel. De ministers hopen er op korte termijn uit te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden